Igra prestola 8 5. epizoda sta se sve desilo

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Showtime

IGRA PRESTOLA: UNIŠTENJE! (FOTO, VIDEO)

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Pažnja, ukoliko niste gledali petu epizodu "Igre prestola", slijede spojleri, i to kakvi!

Do kraja jedne od najgledanijih serija svih vremena dijeli nas još samo jedna epizoda. Još nedelju dana čekamo, i onda gledamo poslednjih 80 minuta priče iz Vesterosa!

Ali, još jednom ćemo vas upozoriti na spojlere, i hajde da se pozabavimo onim što smo vidjeli u pretposlednjoj epizodi. U kojoj nas je napustilo više važnih likova, koje smo gledali od prve epizode. U kojoj je tema bila samoća. Jer je svaki lik osjetio da je sam, neki su i umrli sami, neki zagrljeni, ali je jasno da su Vesterosu više nema odanosti, ljubavi, nikakve povezanosti. Ostala je samo poslednja partija igre prestola.

U ovoj epizodi, blistao je svako od glumaca i glumica, čak su i "bezimene" epizode bile odlične. CGI će vas raspametiti, gdje su "zakinuli" na jezovucima, sve su to utrošili na Drogona i Kraljevu luku.

Minus epizode je - "prazan hod". Toliki zamišljeni pogledi, toliki zapanjeni pogledi, toliki tužni pogledi... Da, ima u njoj odličnih "tihih" scena, gdje likovi ne progovaraju, ali ima ih i mnoštvo u kojima ćete reći "hajde više".

Ako i vi sada mislite "hajde više", reći ćemo vam ko je sve umro. Varis, Sendor i Gregor Klegejn, Džejmi i Sersei Lanister.

Najprije uvodom, gdje smo čuli glasove davno pobijenih likova - Emon i Viseris Targarjen, Olena Tajrel i mnogi drugi, podsjetili su nas šta znači biti zmaj, kakav je bio ludi kralj i da li je dobra ideja "probuditi zmaja".

Varis piše gomilu pisama u kojima otkriva da je Džon zapravo Targarjen, prekida ga mala kuvarska pomoćnica Marta, zabrinuta jer kraljica neće da jede a "njeni vojnici posmatraju". Obavještava Džona da Deneris odbija i posjete, podsjeća ga da "svaki put kad se rodi Targarjen, bogovi bace novčić a cio svijet zadrži dah". Džon je zabrinut za nju, Varis gorko primjećuje da je zabrinut za sve ostale.

"Mi još uvijek ne znamo kako je pao njen novčić, ali znamo šta planira da uradi," govori mu gospodar šapata i nagovještava da na Gvozdenom prestolu mora sjedeti "ispravan vladar".

Deneris je očajna, shvatila je da je Džon rekao Sansi, Sansa Tirionu, Tirion Varisu i da je Varis dalje proširio informaciju za koju je Džona molila da ne izgovori naglas.

"Preklinjala sam ga. Izdao me je. A ti nisi razočarao Sansu, koja se nadala da ćeš dalje prenijeti istinu koja ugrožava tvoju kraljicu," govori mu Deneris. 


Sivi Crv dolazi po Varisa, koji već zna šta mu se sprema, skida i odlaže prstenje, spaljuje pisma. Na hridi je okupljena cijela svita, on govori Tirionu - "nadam se da sam ovo zaslužio, nadam se da ja griješim". Deneris ga je osudila na smrt, izgovara "drakaris", njen preostali zmaj izvršava presudu.
 Kasnije Sivom Crvu pokazuje okov, jedino što je Misandei donijela sa sobom preko Uzanog mora, ali on ga bez riječi baca u vatru. Prekida ih Džon, ponavlja da ne želi presto, Deneris je neumoljiva.

"Tvoja sestra sada zna šta se desi kada neko čuje istinu o tebi. Vesteros te voli, a mene se plaši," kaže mu ona. Džon pokušava, te "volim te", te "ti si kraljica", Deneris djeluje nestabilno, izgleda kao da joj nijedno od ta dva, ni oba zajedno, nisu dovoljni. Ljube se, reklo bi se, poslednji put.

Tirion pokušava da ubjedi Deneris da ne spali Kraljevu luku, ona daje komande Sivom Crvu.

"Sersei ima taoce, ne podanike. Izdaće je ako znaju da je rat izgubljen, otvoriće kapiju i zvoniće. Preklinjem vas, ako čujete zvona, prekinite napad," moli on. Deneris je najgore sačuvala za kraj - Džejmi je uhvaćen dok je išao ka Kraljevoj luci, ka njihovoj sestri.

Tamo stižu Tirion i Džon, ser Davos ih obavještava da nije cijela sjevernjačka vojska stigla, ali Deneris želi da napadne odmah. Arja i Pseto stižu u Kraljevu luku i mrtvi 'ladni vojniku kažu da su došli da ubiju kraljicu.

Tirion krišom traži uslugu od Davosa, "najboljeg krijumčara svih vremena", urnebesno loše pokušava da se sporazume sa Neokaljanim čuvarom na valirijskom. Ostavljaju ga sa Džejmijem.

Na njegovo pitanje "kako su te pronašli", Džejmi samo pokazuje zlatnu šaku.

"Nije ti palo na pamet da je skineš," pita se Tirion, koji mu je doneo ključ okova kako bi ga ubedio da natera Sersei da odustane od rata. "Ako ne zbog miliona nevinih, zbog djeteta".

"Dijete je razlog zašto se neće predomisliti. Najgore stvari koje je ikada radila, radila je zbog svoje dece," objašnjava mu Džejmi.

"Bežite, vas dvoje, odvedi je ispod Crvene tvrđave, gde su zmajeve lobanje, idite stepenicama, na kraju puta čekaće vas čamac za Pentos, počnite novi život," moli Tirion. I dodaje - "ako uspijete, neka zazvone sva zvona", kako bi armija Deneris Targarjen obustavila napad! Izdaće je kako bi spasao brata bez kojeg "ne bi preživio detinjstvo".

"Ti me jedini nisi tretirao kao čudovište i bio si sve što imam," Tirion je u suzama i pada Džejmiju u zagrljaj. I ovo djeluje kao poslednji put.

Jutro je, i Kraljeva luka je spremna da se brani. Masovna evakuacija u Crvenu tvrđavu je u toku, među uspaničenim licima koja idu u srce prestonice su i Arja i Pseto. Prerušeni Džejmi mimoilazi se sa Zlatnom četom, ispred zidina su Džon, Davos i Tirion. Najmlađi Lanister ponavlja da su zvona znak predaje, nismo sigurni da mu Džon vjeruje...

Ali vojnici zatvaraju kapije! Arja i Pseto prolaze, odguruju majku sa detetom, Džejmi očajan ostaje ispred, uzalud vojnicima pokazuje zlatnu šaku.

Iznenada, Deneris stiže na Drogonu i počinje da pali Gvozdenu flotu. Škorpioni su nemoćni, kraljica leti nisko, rep zmaja vuče se po površini vode dok mu iz njuške kulja vatra. Vojska Lanistera sa strane zaliva pretvorena je u roštilj. Na suprotnom kraju, na ulazu u grad gde je Zlatna četa i vojska Severa, zmaj IZNUTRA razvaljuje kapiju. Neokaljani prodiru u grad, Strikland ne zna šta ga je snašlo, Dotraci stižu na konjima uz pokliče! Sivi Crv pogađa ga kopljem u leđa. Toliko i o Zlatnoj četi, i o njenom komandantu, jednu scenu borbe doživjeli nisu.

Sersei sa balkona gleda kako njen grad gori. Govori Kiburnu da im treba "samo jedan dobar pogodak". Ali svi škorpioni su uništeni, Zlatna četa izbrisana, Gvozdena flota gori.

"Moji ljudi će se boriti za mene. Crvena tvrđava nikada nije pala, neće pasti ni danas," kaže ona.

Po ulicama Kraljeve luke panično trče oni koji nisu stigli u tvrđavu, zmaj slijeće na krov i riče, vojska Lanistera baca mačeve. Dok narod viče "oglasite zvona", Džejmi očajnički traži put do tvrđave.

"Obračun" kraljica odvija se u tišini, iznutra. Deneris ne zna da li da pusti zmaja da uništi grad, Sersei ne može da se natjera da oglasi zvona. "Neko" je rešio taj problem - zvona zvone iako kraljica nije dala naređenje.

I Deneris napada.

Nadleće grad i pušta Drogona da pali i vojsku, i nevine, i djecu, da ruši sve pred sobom.

Džon i Tirion su skamenjeni od užasa, Sivi Crv nije, on zna zbog čega je tu. Njegovo koplje prvo polijeće ka Lanisterima, prate ga sjevernjaci.

Džon pokušava da ih zaustavi, ali ne uspjeva, slijedi izuzetno krvava borba prsa u prsa, stradaju žene, djeca, bezumlje Poslednjeg rata je na vrhuncu. Džon vidi svog vojnika koji odvlači ženu da bi je silovao u prvom prolazu, probada ga.

Zmaj počinje da pali obod Crvene tvrđave.

Džejmi je krenuo "obrnutim" Tirionovim putem, pronašao je čamac, ali je njega pronašao Juron Grejdžoj.

"Slušaj, čuješ li kako grad umire? Ako ubiješ još jednog vladara, pjevaće o tebi zauvijek," kaže mu Juron. I dodaje da je "je*ao kraljicu"... Džejmi diže mač lijevom rukom, kreće obračun. Obojica ostaju razoružani, djeluje da će Lanister pobijediti jer se tuče metalnom šakom, ali Juron grabi bodež i ubada ga! Džejmi puzi ka maču, kapetan "Tišine" ga ubada još jednom, ali Džejmi uspeva da uzme mač i probode ga posred tijela. I okrene ga još par puta.

Kiburn ubeđuje Sersei da se povuku u Megorovo uporište (centralnu, najzaštićeniju kulu Crvene tvrđave, poznatu i kao "zamak unutar zamka"). Sersei prihvata i napušta balkon, odakle vidimo da u Kraljevoj luci gore zalihe divljevatre.

Pseto i Arja su unutar tvrđave, njegova maska konačno pada, jer Arja ne odustaje od namjere da ubije kraljicu.

"Ako pođeš sa mnom, umrijećeš ovde. Ja cijelog života tražim osvetu. Zar želiš da postaneš kao ja," nežno je pita Pseto. Ona ga prvi put oslovljava imenom.

"Sendore... Hvala ti," govori ona. Pseto odlazi. Znamo i koga traži.

Na kraljicu i šačicu njene svite ruše se zidine tvrđave, Planina je štiti svojim tijelom. Stiže Pseto, Sersei naređuje da Planina ostane uz nju, meša se Kiburn, gledamo najbrže ubistvo u Vesterosu - jedan pokret ruke Planine, Kiburn ostaje krvav na ruševinama.

Sendor se zalijeće na Gregora, mačem mu skida kacigu. Konačno vidimo "FrankenPlaninu" bez kacige, očekivano je jeziv i odvratan.

"Da, to si ti. To si uvijek i bio," kaže Sendor.

Sersei beži sama, u sobi sa mapom pronalazi je Džejmi. Čak i ako mrzite Lanistere, njihov susret je tužan, tako tužan...

Pseto probada Planinu, ali to nema efekta, prepliće se scena njihove neme, krvave borbe sa udarcima koje Arja zadobija trčeći kroz Kraljevu luku, gdje je masa najprije nosi, a zatim gazi. Arju spasava Nora, majka koju je odgurnula dok je ulazila u Kraljevu luku.

Pseto bode li bode, Planina ne haje, zabada mu prste u oči kao Oberinu Martelu. Pseto ipak uspjeva skriveni bodež da mu zarije u oko, čak i to je uzalud, zalijeće se na njega i kroz ruinirani zid tvrđave padaju u smrt.

Arja se budi krvava na stepenicama prestonice, pokušava da ubjedi preživjele da moraju da idu, vuče Noru i njenu kćerku, ali ne vrijedi. Kasnije će ih pronaći spaljene, skamenjene u vječnom zagrljaju.

Džejmi i Sersei, umjesto puta ka čamcu, zatiču prolaz zazidan ruševinama.

"Hoću da naše dijete živi, ne dozvoli da umrem, molim te, hoću da naše dijete živi," ponavlja Sersei u panici.

"Gledaj me. Gledaj me u oči. Ništa drugo nije važno, osim nas," Džejmi je grli, tvrđava se ruši oko njih. Lanisteri će počivati sa lobanjom Baleriona, zauvijek zatrpani.

Jedan jedini bijeli konj tumara kroz ruševine, da li je to konj Harija Striklanda? Arja ga miluje i na njemu odlazi iz Kraljeve luke.

NAJBOLJE IZJAVE:

Htjeli smo bolji svijet. Ali, to sada više nije važno.

Desetine hiljada nevinih duša, za jednog ne-baš-nevinog patuljka. Djeluje kao fer razmjena. (Tirion)

Zbogom, stari prijatelju. (Varis)

Neka bude strah. (Deneris)

Dobro si se borio, za jednog bogalja.

Ja sam čovjek koji je ubio Džejmija Lanistera. (Juron Grejdžoj)

Idi kući, djevojčice.

Je*eno umri! (Pseto)

Ništa drugo nije važno, osim nas. (Džejmi Lanister)

NAJDIRLJIVIJE SCENE EPIZODE:

Rastanak Pseta i Arje

Susret Lanistera

Smrt Lanistera

NAJBESKORISNIJI LIK CELE EPIZODE:

Džon Snežni

Pročitajte i recenzije cijele osme sezone:

Prva epizoda - Ovo smo čekali!

Druga epizoda - Šta sve radimo zbog ljubavi

Treća epizoda - Bitka kakvu niste videli!

Četvrta epizoda - Šok za šokom!

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE