Igra prestola 8 4. epizoda nova epizoda

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Showtime

IGRA PRESTOLA: Šok za šokom! (FOTO, VIDEO)

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Gledali smo četvrtu epizodu bez treptanja, prepričavamo je i objašnjavamo, ako vi niste, pažnja, slijede spojleri!

Do kraja serije "Igra prestola" ostalo je još samo dvije epizode, a evo šta se sve dogodilo u četvrtoj u kojoj smo vidjeli posledice bitke za Zimovrel!

Ako ste "odlijepili" od prošle, mnogima previše mračne epizode, obradovaće vas činjenica da se ova većinom odvija sledećeg jutra, vedrog jutra na sniježnom sjeveru, pa ćete barem dobro vidjeti sve što vas zanima. Takođe, iako bi nas trejler naveo da pomislimo da ćemo najveći dio epizode provesti u Kraljevoj luci, čak 50 od 79 minuta ipak ćemo provesti u Zimovrelu.

ANKETA: Čija smrt vas je najviše rastužila?

I nabrojaćemo vam šta se sve desilo, ali vas molimo da obratite pažnju na scene u kojima likovi ne govore, jer ova epizoda obiluje baš njima, i moćnije su od onih u kojima neko priča. Osmjesi, značajni pogledi, ako je snaga prethodne epizode bila u čeliku i zmajstaklu, snaga ove je u neizgovorenim riječima i mislima.

I apsolutnim šokovima, kada su u pitanju smrti, ljubavi, planovi i izdaje. Nećete trepnuti tokom skoro 80 minuta!

Nakon bitke, oplakuju se mrtvi - Deneris nešto šapuće na uho mrtvog ser Džore, Sansa na Teonovo tijelo stavlja svoj broš sa srebrnim vukom. Tamo gdje su bile čete spremne za boj, sada su nagomilani leševi na džinovskim "formacijama" lomača. Na trenutak vidimo i ranjenog jezovuka Duha, kojeg nismo vidjeli nakon što se zaletio u bitku. Džon Sniježni drži govor, podsjeća ko se sve ujedinio da bi se borio tako da zaduži cio svijet. Svako od preživjelih uzima baklju, stavlja je na lomače, ispred Zimovrela opet bjesne plamenovi.

NOVI GOSPODAR KRAJOLUJA

Na gozbi, Gendri traži Arju, Deneris ga zaustavlja i pita ga da li zna šta je njegov otac Robert Barateon radio njenoj porodici.

"Ko je sad gospodar Krajoluja," pita ga ona, Gendri nema predstavu, ne djeluje ni kao da ga zanima, podsjeća je da je on kopile. Kraljica ga proglašava pravim sinom, cijela dvorana nazdravlja sa novim gospodarom Krajoluja. Deneris je i nagradila heroja, i taktički sebi obezbijedila podršku Krajoluja.

Džejmi tera Brijenu da piju zajedno, ser Davos žali što je Melisandra umrla sama, a ne od njegove ruke. Tirion hvali Brenova kolica ("zgodnija su od sedla koje sam ti ja nacrtao"), "vječiti" Bren kaže da je to kopija kolica koja je Deron Targarjen napravio svom nećaku koji nije mogao da hoda, 120 godina ranije.

"Volio sam ta kolica," kaže Stark, i odbija Tirionov predlog da kao poslednji sin Neda Starka bude gospodar Zimovrela.


Džona tjeraju da pije naiskap, Deneris nazdravlja Arji Stark, "junakinji Zimovrela". Lanisteri i Brijena igraju igru pogađanja uz "kaznene" runde pića. Tormund, pijan, hvali Džona, kako se borio, kako je ustao iz mrtvih, izgovara i da bi se na zmaja popeo "ili ludak, ili kralj". Deneris skreće pogled, ali ne prije nego što Varis primijeti da tu ima nečega... Dok se svi zabavljaju, ona odlazi, ali sjevernjaci ni ne primjećuju da je kraljica napustila proslavu, niti je pozdravljaju ustajanjem, ustaje samo Varis.

Tirion posramljuje Brijenu tokom igre, kada pogodi da je djevica ("nisi spavala sa muškarcem, ali ni sa ženom"). Džejmi odlazi za njom. Pseto odbija djevojku koja ga muva, Sansa mu prilazi i pokušava da normalno priča, ali to je ipak Pseto.

"Čujem da te je grubo razdjevičio," kaže joj on za Remzija, Sansa šarmantno odgovara - "dobio je šta je zaslužio, kroz pse".

"Promijenila si se, ptičice. Ranije nisi smjela da me pogledaš. Ništa se od ovoga ne bi desilo da si otišla sa mnom iz Kraljeve luke," kaže joj on, ona primjećuje "da se sve to nije desilo, ostala bih ptičica zauvijek".

Gendri nalazi Arju, otkriva joj da je sada lord, priznaje da je voli i PROSI je! Arja, naravno, odbija i nastavlja da vježba sa lukom i strijelom.

"NIKAD NISAM SPAVAO SA VITEZOM"

Džejmi nalazi Brijenu u "njenim pregrijanim" odajama, postepeno se skida, ali mu ne ide otkopčavanje zlatnom rukom, pa mu Brijena pomaže. Naravno, i dalje se prozivaju, kao od prvog dana kada su se upoznali, i vode ljubav.

 Deneris nalazi Džona (najprije ga pita "koliko si pijan"), ljubi ga ali je on izbjegava.

"Voljela bih da mi nisi rekao, uspjela sam da zaboravim nakratko, ali sam danas vidjela kako te svi gledaju," kaže mu ona. I zahtjeva da nikada, nikome ne kaže šta je rekao njoj, da zakune brata i Semvela na ćutanje. Džon zahtjeva da kaže sestrama, jer im duguje istinu.

"Nikada nikoga nisam preklinjala, sada preklinjem tebe," pokušava Deneris. Džon samo ponavlja da je ona kraljica, da ništa to neće promijeniti, da sigurno mogu svi zajedno da žive kao porodica. Toliko ne shvata situaciju, da fali samo da iskoči pokojna Igrit i kaže "ništa ti ne znaš, Džone Sniježni".

Na ratnom vijeću, saznajemo da je pola Neokaljanih i sjevernjaka stradalo, a da je Zlatna četa stigla kod Sersei. Tirion podsjeća Deneris da je ideja "otkloniti Sersei, ali ne razoriti Kraljevu luku". Deneris hoće da udari na kraljicu, Džon predlaže opsadu, Sansa traži da se vojska najprije oporavi. Džon naređuje da svi poslušaju Deneris.

"MI SMO STARKOVI"

Brat i sestre zovu ga ispod bogodrveta, na porodično vijeće.

"Da nema Deneris, svi bismo bili leševi koji marširaju ka Kraljevoj luci," pokušava Džon, ali oni ne žele ni da upoznaju kraljicu, niti da joj vjeruju, insistiraju da su svi Starkovi, porodica, i da moraju da se drže zajedno. Džon, odnosno Egon Targarjen, guta knedlu, Bren mu kaže - "ti izaberi". Džon zaklinje sestre na ćutanje i pušta Brena da im kaže istinu.

Tirion proziva Džejmija zbog Brijene ("jedva sam čekao da pričam viceve o visokim ljudima"). Dolazi Bron, nosi samostrel koji mu je Kiburn dao i najviše psovki u čitavoj seriji.


"Vi ste dvije pozlaćene pi*ke. Godinama lopatam Lanisterska go*na, samo jedan od vas mi treba živ" a zatim udara Tirionu šamar! Lanisteri ipak pregovaraju sa njim, Tirion mu nudi Visoki Sad i zvanje gospodara Hvata ako napusti Sersei.

Arja i Pseto zajedno napuštaju Zimovrel, kreću za Kraljevu luku gdje oboje imaju "nedovršenog posla". I nijedno od njih ne želi da se ikada vrati.

Sansa gleda zmajeve nad Zimovrelom, nalazi je Tirion, ona mu povjerava da ne misli da će Deneris biti dobra kraljica. Tirion je ubjeđuje da će ona biti gospodarica Sjevera jer će Džon poći na jug sa Deneris.

"Ne mora da ti bude prijateljica, ali ne moraš da je provociraš. Svaki dobar vladar mora da izaziva i strah," govori joj on.

"Muškarci iz moje porodice ne prolaze dobro u Kraljevoj luci," navodi Sansa, Tirion primjećuje da "Džon nije Stark", ups, nije to trebalo da kaže!

"Šta ako postoji neko bolji od nje," pita Sansa. Jasno vam je šta se dešava sledeće, iako to nećemo vidjeti.

OPROŠTAJ NA SJEVERNJAČKI NAČIN

Džon objavljuje da će ići konjem, ne zmajem Regalom, na jug, a Tormund ga obavještava da će Slobodne povesti nazad, jer im se "smučio ovaj jug". Šok - Džon mu daje svog jezovuka, jer ni tim veličanstvenim zvijerima nije mjesto na jugu."Sjever je u tebi. Pravi sjever," govori mu Tormund. Gili i Sem sreću Džona, on shvata da čekaju još jednu bebu.

"Ako je dječak, nazvaćemo ga Džon," kažu mu, Džon/Egon gorko odgovara - "nadam se da je djevojčica".

Za Tormunda zagrljaj, za Gili i Sema ljubazne riječi, za jezovuka je Džon ostavio samo kratki, tužan pogled kao "zbogom".

SMRT ZMAJA

Flota Deneris Targarjen ide ka Kraljevoj luci, Varis i Tirion istovremeno shvataju da obojica znaju da je Džon zapravo Egon.

"Ako zna nas osmoro, to više nije tajna, već informacija. On polaže veća prava na presto, nije toliko važno šta on želi," kaže gospodar šapata. Razmatraju da vjenčaju Džona i Deneris, "Targarjenima je to bilo kao dobar dan".

"One neće dijeliti presto. Brinem za stanje njenog uma," razmatra Varis, Tirion odgovara da je briga o stanju kraljičinog uma "njihov posao".

Deneris leti na Drogonu, pored je Regal i bliže se prestonici, kada niotkuda dolijeću ogromne strijele i Regal je pogođen, u grudi, u krilo, pravo kroz vrat! Zeleni zmaj obrušava se u vodu, iz njega šiklja krv!

Majka zmajeva ostala je bez još jednog djeteta, a strijele lete ka njoj!

Sa jednog od brodova gvozdenrođenih, Juron Grejdžoj nateže strijelu u "škorpionu" meštra Kiburna. Deneris ipak uspjeva da pobjegne. Na svakom brodu gvozdenrođenih je po jedan "škorpion", strijele su čudovišno moćne i pogotkom razaraju i brodove! Moćna flota Deneris svela se na šačicu nasukanih na obali Kraljeve luke, koja iskašljava vodu i pita se šta ju je snašlo. Sivi Crv očajnički traži Misandei među preživjelima.

Pogledajte!

Regal Kraljeva luka
Izvor: YouTube/DreamScorcher

"NEBO ĆE SE OBRUŠITI NA NJIH"

Sersei je na balkonu, pustila je narod u Crvenu tvrđavu, stretški potez, ne dobronamerni, ako Deneris sada započne krvavi pir, "najprije će ubiti hiljade nevinih unutar zidina". Raspituje se kako je tačno izgledalo kada je mrtav zmaj pljusnuo u talase. Koristi priliku i da svoje dijete, začeto sa Džejmijem, podvali Juronu kao da je njegovo.

"Lav će vladati zemljom, Sipa morem, a naše dijete cijelim svijetom," kaže mu ona, u prolazu baca pogled na okovanu Misandei, pod budnim okom Planine.Nazad na Zmajkamenu, Varis govori Deneris da je njen sledeći potez greška, i objašnjava joj da Sersei sopstvene podanike u Crvenoj tvrđavi koristi kao zalog u sledećoj partiji igre prestola.

"Moja je sudbina da oslobodim svijet od tirana. I ispuniću je, šta god da je cijena," govori mu ona.

Tirion savjetuje da ponude Sersei da živi, ako se odrekne prestola, Deneris prihvata, iz svojih razloga - "neka ljudi znaju da sam htjela da izbjegnem krvoproliće, i da je ona odbila".

"Neka znaju koga da krive kada se nebo obruši na njih".

"Možda Džon nije problem, već rješenje, muškarac je, to će pridobiti lordove," pita se Varis kasnije, i lagano nagovještava Tirionu veleizdaju.

"I Džofri je bio muškarac. Ku*ac nije preporuka ni za šta, siguran sam da se slažeš," govori Bauk kastriranom Varisu. Razgovor traje, malo moral, malo kraljevstvo, opet moral, obrni-okreni, izgleda da će Varis namjestiti ubistvo Deneris!

Džejmi je odabrao da ostane na Sjeveru, od Brijene i Sanse saznaje šta se dogodilo u Kraljevoj luci. Kasnije u ložnici, tužno gleda Brijenu dok spava, ona se budi, soba je prazna. Zatiče Džejmija kako osjedlava konja.

"Ti nisi kao tvoja sestra, ti si dobar čovjek. Ne možeš da je spaseš, ali ne moraš ni da umreš sa njom. Molim te da ostaneš sa mnom," plače Brijena. Iz Džejmija izlazi sve...

"Ti misliš da sam dobar? Gurnuo sam dječaka kroz prozor kule, obogaljio ga za čitav život. Zbog nje. Davio sam rođaka golim rukama, da bih se vratio njoj. Ubio bih svakog čovjeka, dijete i ženu u Brzorečju, za nju. Ona je užasna. I ja sam," govori on i odlazi.

DRAKARIS

Na zidinama Kraljeve luke, svaka osmatračnica naoružana je "škorpionom", Neokaljani, Deneris i njena svita su ispred zidina, na vrhu se smješka Sersei i pokazuje im vezanu Misandei. Kiburn izlazi iz tvrđave, sreće se sa Tirionom, obojica prenose onom drugom ucjenu svoje kraljice - "predaja ili krvoproliće" koje će početi od Misandei, odmah.

Dok Kiburn nabraja po čemu je sve Sersei jača, Tirion ga hladno zaobilazi i prilazi kapiji tvrđave. Sersei diže ruku, strijelci su spremni, ali će ga ipak saslušati.

"Ti nisi čudovište. Ja to znam, znam jer sam vidio. Uvijek si voljela svoju djecu, više nego sebe, više nego Džejmija. Preklinjem te, zbog tvog djeteta. Vladavina ti je gotova, ali ne mora život da ti se završi, ne mora tvoje dijete da umre," blebeće Tirion, jedino što Sersei izgovara je upućeno Misandei - "ako imaš neke poslednje riječi, sada je trenutak".

Misandeina poslednja riječ je "drakaris". U seriji je to uglavnom komanda Deneris za zmajeve, ali na visokovalirijskom označava i odanost Targarjenima. Planina joj odsijeca glavu, njeno tijelo pada sa zidina, Sivi Crv i Deneris drhte od tuge i besa. Ako su prije ovoga Tirion i Varis brinuli za stanje uma svoje kraljice, jasno je da će sada imati mnogo, mnogo više razloga za brigu.


NAJBOLJE IZJAVE:

Borili smo se s mrtvima, i preživjeli. Ako sad nije vrijeme za piće, kad jeste (Džejmi Lanister)

Povraćanje nije slavlje (Džon Sniježni)

Ja, zapravo, više ništa ne želim (Bren Stark)

Koja kukavica od vas mi se pos*ala u pantalone? (Tormund Džinoubica)

Ja ne znam kako da budem lord, ja jedva umijem viljušku da koristim (Gendri, gospodar Krajoluja)

Nikad ranije nisam spavao sa vitezom (Džejmi Lanister)

Drakaris (Misandei)

NAJVEĆI ŠOKOVI EPIZODE

Smrt Regala

"Hladan" oproštaj Džona i Duha

SVAKI PIJANI LIK NA ŽURCI IKADA:

Tormund Džinoubica

RECENZIJE EPIZODA 8. SEZONE:

Prva epizoda - Ovo smo čekali!

Druga epizoda - Šta sve radimo zbog ljubavi

Treća epizoda - Bitka kakvu niste videli!

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE