• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

One su bile inspiracija najvećim umjetnicima!

Autor Miljana Dašić

Remek djela nastaju iz emocija, često iz nesretnih, ali gotovo uvijek ih inspiriše žena, muza zahvaljujući kojoj umjetnik kroz inspiraciju čini sebe majstorom. Nekada je riječ o jednoj muzi, nekada o više njih, ali je definitivno da je velika umjetnost bez žena rijetka

 Muze velikih umjetnika Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Jugoslovenka koja je suzama inspirisala Pikasa

Izvor: Antoine Gyori - Corbis

Dora Mar bila je francuska slikarka poznata po svojim fotografijama i slikama, ali i pjesmama koje je pisala, a ipak je najviše ostala upamćena kao Pikasova muza. Upravo je ona napravila brojne Pikasove portrete dok je stvarao “Gerniku”, jedno od svojih najpoznatijih djela.

Rođena je kao Teodora Marković, djevojka jugoslovenskog porijekla čiji je otac bio čuveni arhitekta iz Hrvatske. Dora je dobila najbolje moguće obrazovanje, a veza sa Pikasom, uprkos razlici u godinama koja je iznosila više od četvrt vijeka, nije ih spriječavala da imaju prisan i jedinstven odnos.

Dorina i Pikasova burna veza ostavila je veliki trag u njenom životu i može se reći da je obilježila zauvijek jer koliko god da je ona bila Pikasova inspiracija, toliko je i umjetnik bio njena. Ona je imala česte promjene raspoloženja tokom njihove veze, plakala je, a Pikaso je to volio i može se reći da je njihov odnos počivao na Dorinim suzama koje su slikara inspirisale da stvara.

Dorina ljepota ga je fascinirala i slikao je portrete “žene u suzama” kako su Doru nazivali, a upravo jedno od njegovih najpoznatijih djela nosi naziv “Žena koja plače”. Jedan od glavnih razloga njene patnje bio je što nije mogla da zatrudni.

Dali i Gala - par koji je pomijerao granice u slikarstvu

Izvor: Barham/Hulton Archive

Muza jednog od najvećih slikara nadrealizma bila je Elena Ivanovna Diakonova, poznatija kao Gala. Na zajedničkim fotografija stiče se utisak da su veoma bliski i povezani. Salvador Dalijoj je bio izuzetno naklonjen i na svojim djelima je prikazivao kao ženu koja lebdi.

Prije nego što je upoznala Dalija, Gala je bila u braku sa piscem Polom Elijarom, sa njim je imala i ćerku, ali joj uloga majke nije odgovarala, pa je često, prema nekim svjedočenjima, zapostavljala dijete.

Šta je krio dnevnik Gale Dali?

Dali i Gala bili su par koji je pomijerao granice u slikarstvu. Sa svojom muzom provodio je dosta vremena i bio je veoma darežljiv prema njoj. Osim sitnica koje joj je Dali često darovao, na poklon je dobila i dvorac Pubol koji je bio njih dom, a kasnije je otvoren i za javnost.

Galina smrt je bila veliki šok za Dalija i svakako jedan od najtežih trenutaka u životu. On je čak pokušavao da okonča život poslije smrti svoje muze.

Bila je predodređena da bude moja Gradiva, ona koja ide naprijed, moja pobjeda, moja supruga”, govorio je on.

Možda ce vas zanimati

Žena koja je inspirisala najpoznatiji "Poljubac" na svijetu

Izvor: Leemage

Jedno od najpoznatijih djela dvadesetog vijeka koje je poslužilo kao inspiracija brojnim umjetnicima i dizajnerima širom svijeta je “Poljubac”. Ovo djelo naslikao jeGustav Klimt, slikar za koga se kaže da je bio obožavan i osporavan, ali njegove slike imaju svoje mjesto u istoriji.

Bio je izuzetno provokativan slikar, a model za čuvenu sliku bila je njegova muza Emili Floge, žena sa kojom je bio u vezi dvadeset godina. Ovo djelo je posljednje iz njegove zlatne faze, a pretpostavlja se da je muškarac koji grli ženu na slici upravo Klimt, mada to nije dokazano.

Emili Floge na neki način bila je u srodstvu sa Klimtom - naime njegov brat oženio je njenu rođenu sestru. U to vrijeme, slikar je provodio dosta vremena u njihovoj porodičnoj kući, a Emili je bila prisutna i tako je počela njihova ljubavna priča, a da nije bilo Emili, pitanje je da li bi nastalo čuveno djelo.

Umjetnica koja je obilježila fotografiju Alfreda Štiglica

Izvor: Arnold Newman/2011 Arnold Newman

Džordžija O’Kif poznata je kao jedna od prvih žena koja je priznata kao umjetnica u Americi, a uloga koju je imala u životu fotografa Alfreda Štiglica je njenoj životnoj priči dodala dozu misterije.

Ovaj par je prema nekim zabilješkama razmijenio više od 25 hiljada pisama. Alfred je u to vrijeme imao 52 godine i bio priznati umjetnik, a dvadesetosmogodišnja Džordžija je tek bila na početku svoje karijere.

Ona je ipak bila njegova najuticajnija muza, ali njena uloga je bila mnogo više od toga. Godinu dana poslije Alfredove smrti, preuzela je brigu o njegovoj zaostavštini i nije dozvolila da padne u zaborav. Brinula je do kraja života o njegovim djelima i slobodno se može reći da je zahvaljujući njoj Alfred Štiglic ostao upamćen kao jedan od najvećih fotografa dvadesetog vijeka.

pročitajte i ovo

Vorholova zvijezda sa tragičnim krajem

Izvor: Hulton Archive/2005 Getty Images

Edi Sedgvik bila je najpoznatija zvijezda andergraund filmova koje je režirao Endi Vorhol. Edi u svojim ranim dvadesetim godinama upozanje Vorhola, u jednoj galeriji u Njujorku, i između njih nastaje instant konekcija. Počinju da provode vrijeme zajedno, rade na filmu, fotografiji, promociji.

Endi i Edi su bili tandem. Njemu je odgovorala pozicija iz koje je ona poticala, iz razloga što je on bio sušta suprotnost. Edi prekida saradnju 1965-1966, jer nije dobijala honorar od svih filmova, koji su bili izuzetno popularni. Potom vodi bitku sa heroinom sve do svoje smrti, 1971. godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA