• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komedija "Jao, moj Jagoše" premijerno u Nikšiću

Izvor MINA

Komedija "Jao, moj Jagoše", koju je po tekstu Miodraga Karadžića režirao Goran Bulajić, a u čijem ansamblu je 17 glumaca, biće premijerno izvedena u Nikšićkom pozorištu u ponedjeljak 25. aprila.

  Riječ je o predstavi velike forme i praizvedbi novog teksta dramskog pisca Karadžića, čiju komediju mentaliteta i situacije, reditelj Bulajić vidi i kao „priču koja otvara neke nove prostore dajući draž istraživanja“.

Bulajić je ocijenio da će ta predstava imati veliki značaj i za Nikšićko pozorište, ali i po formi i suštini i za crnogorsku pozorišnu scenu, jer „odavno slična priča nije izvedena“.

„Brojna ekipa predano je radila na ovom zadatku koji nije nimalo jednostavan, jer igra na takozvanom domaćem terenu nosi mnogo opasnosti i podrazumijeva da neke situacije i scene prepoznajemo, ali sigurno da treba mnogo glumačke umješnosti da to sve proradi na način koji treba i izbjegne se zamka”, kazao je Bulajić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić kazao je da je premijerni projekat "Jao, moj Jagoše" poseban poduhvat, koji je zahtijevao dodatne izazove i odgovornost,i i za autorski i glumački tim, i tu teatarsku kuću kao producenta.

„Vjerujemo da ćemo sa ovim projektom posebno osvježiti crnogorsku pozorišnu scenu, na kojoj je skoro poslije tri decenije svojevrsni prepoznatljivi rukopis Miodraga Karadžića u formi komedije Jao, moj Jagoše“, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, tim projektom Nikšićko pozorište u potpunosti opravdava namjenu i svrhu dobijanja nove scene – zgrade.

„Možemo reći da je ova premijera primjerena novoj zgradi, hramu pozorišta i kulture u Nikšiću”, kazao je Bulajić.

On je podsjetio da je Karadžić 80-tih godina prošlog vijeka plijenio svojim stvaralačkim opusom sa komedijama, serijama koje su postale mega hitovi i kultnim predstavama, ne samo na crnogorskoj sceni i malim ekranima, već i u regionu.
“Sa ovom predstavom smatramo da ponovo osvježavamo crnogorsku temetiku u inventivnoj režiji Gorana Bulajića, scenografijom posebne simbolike Anke Gardašević, orginalnom kostimografijom Jelene Đukanović i sa artizmom glumačke energije koja je u usponu u crnogorskom glumištu, i uz podršku veterana nikšićkih glumaca i vjerujemo da će ova predstava imati dug život”, naveo je Bulajić.

On je najavio da će u okviru Programa podrške razvoju kulture na majskom repertoaru biti sve predstave iz sopstvene produkcije Nikšićkog pozorišta.

„Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Nikšić publika će imati priliku da ponovo odgleda predstave: Nobelovci, Bilo jednom u maju, Persone non grate, Jao, moj Jagoše kao i nedavno premijerno izveden komad Zahumlja i Art 365 Jerihonska ruža“, saopštio je Bulajić.

U komediji "Jao,moj Jagoše" glumački ansambl, koji je iznio 17 likova, čine Aleksandar Radulović, Gorana Marković, Ana Vučković,Jovan Krivokapić, Petar Novaković, Radmila Božović, Mihailo Perošević, Jelena Vidović, Nebojša Vulanović, Gordana Mićunović, Julija Milačić, Nikola Vasiljević, Anđelija Rondović, Boban Čvorović, Karmen Bardak, Kristina Stevović i Velizar Kasalica.

Glumica Radmila Božović kazala je da je komedija nužna za ovaj prostor, iako se, ko zna iz kog razloga, rijetko postavlja na scenu u Crnoj Gori.

”Volim ovaj projekat, jer je to priča ovog naroda i mislim da je Karadžić veoma dobro zabilježio taj vid i suštinu našeg mentaliteta. Još prilikom isčitavanja teksta i kasnije tokom igre prepoznavali smo te ljude, jer su oni iz našeg komšiluka, porodice, dio našeg života”, kazala je Božović.

Govoreći o radu na predstavi glumac Mihailo Perošević ocijenio je taj projekat veoma zahtjevnim i tehnički, i glumački, i da je riječ o klasičnom Karadžiću sa komedijom mentaliteta ili naravi.

Nikola Vasiljević kazao je da se nada da će ova predstava imati dug vijek, jer je to i smisao svakog komada da se igra što više.

Karmen Bardak kazala je da čeka sud publike, jer bez njih i pune sale, smijeha ili plača ili bilo koje reakcije, kako je zaključila, još uvijek nema pozorišta.

Jelena Vdiović rekla je da predstava podrazumijeva prepoznavanje stereotipa u našem okruženju i nama samima, pa tek onda proces i misao.

Scenograf Anka Gardašević kazala je da joj je cilj bio da se scenografija uklopi u tu priču, da je funkcionalna, da igra sama za sebe i pomogne glumcima u igri.

Ogromna zahvalnost iskazana je i tehničkom dijelu ekipe na,kako je kazano, napornom radu tokom pripreme predstave.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA