• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pročitajte: "Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991"

Autor mondo.me

Sredinom jula 2015. godine je publikovana obimna monografija "Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991" novinara i publiciste iz Bara Željka Milovića.

 Pročitajte: "Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991" Izvor: PROMO
Izvor: PROMO

  On je na 620 strana napisao 259 monografskih jedinica, knjiga je bogato ilustrovana sa 346 fotografije, od čega je najveći dio prvi put objavljen. Izdavač je Matica Crnogorska, urednik Ivan Jovović, a dizajnerka je bila Suzana Pajović.

U monografiji su obrađene sve važnije grupe i ličnosti crnogorske pop-rock scene koje su djelovale u ovom periodu. Publikovani su podaci o objavljenim nosačima zvuka, gitarijadama, festivalima, crnogorskim muzičarima koji su uspjeli u inostranstvu, novinarima i medijima koji su se bavili muzikom.
Priča započinje Zabavnim orkestrom Radio Titograda, koji je pod vođstvom Eugena Hajzlera napravio prve korake za takvu vrstu muzike u CG, a završava Rambovim albumom "Psihološko-propagandni komplet M91" iz 1991. godine.

Iz knjige može da se sazna gde je karijeru započela Svetlana Ražnatović, da je u Nikšiću radila grupa “Mesečina, bato” i da se prva zbirka underground poezije zove “Crnac u Bijelom polju”. I da je na britanskoj blues sceni šezdesetih djelovao Guy Velović kome je otac iz Bara. I mnogo toga o značajnim autorima jugoslovenske scene koji su porijeklom iz Crne Gore. Tako su svoje enciklopedijske jedinice dobili gitarista “YU grupe” Bata Kostić, bubnjar “Pop mašine” Bata Popović, lider splitske grupe “More” Slobodan M. Kovačević, Daniel Popović i divna zagrebačka pjesnikinja Maja Perfiljeva, koja je napisala tekstove za neke od najljepših pjesama “Indexa”.

Milović je materijal za knjigu prikupljao osam godina, a konkretan rad na terenu - obilazak crnogorskih gradova, bilbioteka i arhiva trajao je od decembra 2012. do 2104. godine. Rad na istraživanju u Narodnoj biblioteci Srbije i podgoričkoj Biblioteci "Radosav Ljumović" finansijski je pomoglo
Ministarstvo nauke Crne Gore.

Knjiga je imala veoma uspješne multimedijalne promocije u okviru "Podgoričkog kulturnog ljeta" i "Barskog ljetopisa", a očekuje se i prezentacija u ex-Yu državama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA