• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikšić: Bogat kulturni program u martu

Izvor MINA

U Nikšiću će u martu biti realizovano 29 programa, u okviru Vladine podrške razvoju kulture, a repertoar će biti u znaku pozorišta, čiji se dan u svijetu obilježava 27.marta.

 Nikšić: Bogat kulturni program u martu Izvor: mondo.me

Izvor: mondo.me

Na pozorišnom repertoaru biće nikšićki Nobelovci, predstava Crnogorskog narodnog pozorišta Očevi su gradili, dokumentarna drama Sedam, Ispovijest Krsta Zrnova Popovića, Bizmismen, kog igra Vojo Krivokapić i Čarobnjak iz Oza, podgoričkog Gradskog pozorišta.

U okviru tribine Kultopis sa nikšićkom publikom 23.marta družiće se glumica Gorica Popović.

Direktorica Gradskog pozorišta u Podgorici, Ivana Mrvaljević, podsjetila je na dobru saradnju sa Nikšićkim pozorištem i najavila buduća česta gostovanja u tom gradu.

“Gradsko pozorošte prošlog mjeseca gostovalo je sa predstavom Hormoni u kojoj igra naš prilično podmlađen ansambal, a 18. marta dovodimo na scenu Čarobnjaka iz Oza. Riječ je o velikom spektaklu za djecu, ali i za starije”, kazala je Mrvaljević na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njenim riječima, Čarobnjak iz Oza realizovan je u slavu 75 godina od nastanka velikog istoimenog filmskog hita, po romanu Frank Lajmana Bauma.

“To je priča o odrastanju koja kazuje šta sve mora proći dijete, ali i podsjećanje za starije o njihovom pređenom putu od žutih cigli, čiju režiju potpisuje Jagoš Marković”, kazala je Mrvaljević.

Na programu muzičkih dešavanja 6.marta biće održan koncert Ibrice Jusića u Nikšićkom pozorištu, a koncertna dešavanja organizuju i Muzička škola Dara Čokorilo i Muzički centar Crne Gore.

Na martovskom repertoaru za 28. mart olaniran je i koncert Montenegro kingsa, čiji je idejni tvorac Zdravko Đuranović, koji je kazao, da je riječ o jednim od zadnjih čuvara izvornog muzičkog nasljeđa Crne Gore.

“Riječ je o projektu koji sam nazvao moderni zvuci stare pjesme, koji predstavljaju korijen muzičke djelatnosti. Izvornoj muzici je mjesto na vrhu ljestvice, jer je to ono naše autentično, koje se mora njegovati”, ocijenio je Đuranović.

Govoreći o Montengro kingsu, kazao je da je na njihovom repertoaru dominira izvorna muzika iz Crne Gore, a obradili su i po pjesmu iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Dalmacije.

U okviru programa predviđene su i poetsko – muzičke večeri, a predstavnik Književnog kluba Poenta poetika, Goran Radojičić, kazao je da će uoči Dana žena upriličiti veče ljubavne poezije, dok će 21. marta povodom Svjetskog dana poezije učestvovati u književnom programu u Podgorici.

Radojičić je podsjetio da taj književni klub djeluje u okviru Zahumlja od jula prošle godine i okuplja veliki broj mladih pjesnika, koji su realizovali desetak programa.

U martovska kulturna dešavanja ubilježene su i projekcije sedam filmova, izložbe radova profesora Kemala Ramujkića i akademskog vajara Mitra Živkovića, kao i izložba ratnih razglednica Crne Gore od 1914. do 1918.godine, čiji je autor Aleksandar Berkuljan.

Podrška razvoju kulture u Nikšiću predviđena je kao četvorogodišnji projekat, u okviru koga će samo u martu biti 24, a do kraja godine 190 programa, sa ciljem unaprjeđenja života Nikšića, koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju.

U realizaciju Programa uključene su sve gradske ustanove iz te oblasti stvaralaštva, kao i Narodni muzej, Muzički centar, Državni arhiv, Centralna biblioteka Đurađ Crnojević, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište Zetski dom i Crnogorska kinoteka.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA