• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba Gordane Tomić u Atlas Centru

Autor mondo.me

Atlas Centar je opet otvorio vrata savremenoj umjentosti i ovoga puta ce ugostiti domaću umjetnicu, prisutnu na njujorškoj i svjetskoj slikarskoj pozornici Gordanu Tomić.

 Izložba Gordane Tomić u Atlas Centru Izvor: PROMO

Umjetnica će se uskoro predstaviti sa dva ciklusa slika i to: apstrakcije “Tragovi složenih iskušenja”, sa kojim nam Gordana donosi globalnu atraktivnost u savremenoj umjetnosti, koja je plasirala u srce Menhetna i drugi ciklus svojevrsnih slikarskih putopisa, posvećenih rodnoj Crnoj Gori -  naslovljen toplom porukom “Iz Njujorka s’ ljubavlju”,  najnoviji ciklus koji će upravo na crnogorskoj izložbi imati svoju svjetsku premijeru.

Izložba Gordane Tomić će biti otvorena u subotu, 28. februara svečanošću na kojoj će prisustvovati birane zvanice i predstavnici medija, a potom će biti otvorena za javnost do 11.marta. Povodom otvaranja izložbe, govoriće Ljiljana Karadžić, umjetnička direktorka Centra za savremenu umjetnost Crne Gore, a stručna javnost i publika, imaće čast da rad Gordane Tomić doživi i kroz izuzetnost navoda i mišljenja istoričara umjetnosti i kustosa iz Njujorka i Beograda.

Vrednujući delo mlade crnogorske umetnice koja stvara između Beograda i Njujorka, moramo imati u vidu širu scenu evropske i američke umetnosti. Ova umetnica je svojom velikom voljom kod nas pomalo zamrloj estetici čiste apstrakcije dala nov smisao, što je bilo najbolje prepoznato tamo gde je slična umetnost nastala.“
(D.  Đorić, januar 2015. Beograd)

Inspirisana predelima detinjstva, rodne, mediteranske zemlje Crne Gore, slikаrka Gordаnа Tomić stvаrа slike koje su u isti mah emotivne, duhovne, divlje i slobodne. Za Tomić, "veliko umetničko delo preti vremenu, prostoru i umu, zаdržаvаjući lepotu", а to je načelo koje predstаvljа osnovu zа njen rаd. Bogate boje i energični oblici  popunjavaju njena velika platna dok dodаvаnje dodаtnih elemenаtа, kаo što je vulkаnski pesak, doprinosi dubini i teksturi djela. Njene kompozicije su dinаmične i tečne, ostаvljаjući posmatrača sа osećаnjem dа se ovаj vizuelni teren može preobrаziti pred njegovim očimа u svаkom trenutku. “ (Joyce Asper, 2014, NYC)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA