• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikšićki književni susreti - nakon 20 godina pauze

Izvor MINA

Manifestacija Nikšićki književni susreti obnovljena je nakon 20 godina pauze i održaće se od 10. do 14. decembra, u okviru Programa podrške razvoju kulture.

Na manifestaciji će učestvovati oko 40 stvaralaca, a biće upriličena i promocija i prodaja knjiga crnogorskih izadavača.

Potpredsjednik opštine i predsjednik Savjeta Nikšićkih književnih susreta, Milorad Jovanović, podsjetio je da je manifestacija ustanovljena 1969. godine i da je bila prepoznata kao jedna od najznačajnijih u tadašnjoj Jugoslaviji.

„Prvih deset godina održavali su se u kontinuitetu, a potom su se vremenom proređivali i poslednji, 16. susreti, ugasili su se 1994. godine. Odlučili smo da nakon 20 godina obnovimo manifestaciju i vjerujem da će ponovo postati jedna od najvažnijih u Crnoj Gori, a vremenom i u regionu“, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, koncepcija Nikšićkih književnih susreta biće unekoliko izmijenjena, njihovo trajanje biće produženo sa dva na četiri dana, programi će se realizovati na više lokacija u osnovnim školama, Zahumlju, Sceni 213, Filozofskom fakultetu i Gradskoj kući.

„Ranije je bila jedna centralna manifestacija i potom su književnici obilazili nikšićke kolektive, a mi ćemo održati više susreta, organizovati autorske večeri i obići nekoliko osnovnih škola, Centar za djecu sa smetnjama u razvoju i Filozofski fakultet“, kazao je Jovanović.

U realizaciji manifestacije biće uključene sve nikšićke institucije kulture, a organizatori su se, kako je saopšteno, potrudili da dovedu afirmisane književnike ne samo iz Crne Gore, već i okruženja.

Planirano je da autorske večeri imaju Goran Gocić, dobitnik Ninove nagrade za 2013. godinu i Abdulah Sidran iz BIH, a književno veče imaće i Pavle Goranović i Obrad Nenezić. Pored susreta književnika, kako je najavljeno, biće upriličena i izložba izdanja izdavačkih kuća iz Crne Gore.

Član Savjeta Nikšićkih književnih susreta, Jelena Krsmanović, kazala je da će susreti biti obilježeni živim razgovorima, dinamičnim dijalozima, interesantnim pričama i lijepim sjećanjima.

„Susreti će biti praznik za sve ljubitelje književnosti i uživaoce u ljepotama pisane riječi. U prostoru Gradske kuće crnogorski izdavači ponudiće čitaocima bogat repertoar naslova iz različitih oblasti i predstaviti svoju izdavačku produkciju, autore i njihova djela. Programski drugačiji segment manifestacije pod nazivom Među knjigama tradicicionalno se će održavati“, kazala je Krsmanović.

Ona je pozivala građane da poklanjanjem barem jedne knjige obogate književni fond Gradske biblioteke Njegoš.

Direktor Centra za kulturu i član Savjeta Peko Nikčević kazao je da nijesu željeli propustiti da prođe 2014. godina, a da ne se ne obove susreti i istakao veliku pomoć u organizaciji Susreta Književne zajednice Vladimir Mijušković i Mirko Banjević.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE