• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival glumca od 3. do 8. novembra u Nikšiću

Izvor MINA

Međunardni Festival glumca u Nikšiću biće održan od 3. do 8. novembra, a otvoriće je predstava Slasti slave podgoričkog Gradskog pozorišta.

Na repertoaru Festivala, čiju organizaciju potpisuju Zahumlje i Nikšićko pozorište, biće i predstave Krivica Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, Bure Baruta u produkciji prilepskog Teatra Vojdan Černodrinski i Centra za kulturu, Lepotica Linejna Kruševačkog pozorišta i Ansambla Art teme, Karamazovi/Sablasni Eros, beogradskog Pozorišta Slavija.

Ovogodišnju pozorišnu smotru zatvoriće predstava Nobelovci Nikšićkog pozorišta , novembra kada će biti uručene i nagrade o kojima će odlučivati žiri Branimir Popović (predsjednik), Kristina Stevović i Igor Bojović.

Umjetnički direktor Festivala reditelj Goran Bulajić kazao je da je riječ o predstavama u kojima je glumac u prvom planu.

„U svakoj predstavi publika će vidjeti značajno glumačko ostvarenje. Festival je i po duhu i načinu, uzimajući u obzir iskistvo prethodnih, prilagođen publici, da bi predstave imale tu neophodnu komunikaciju“, rekao je Bulajić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, nije to urađeno zbog podilaženja publici, već se prilikom odabira predstava tražio neophodan glumački kvalitet.

„Ako bih u dramaturškom smislu definisao Festival, to bi, uslovno rečeno, bili porodični odnosi“, kazao je Bulajić.

Govoreći o pripremi programa Festivala, Bulajić je istakao da je ta smotra pripremljena uz dobar kompromis – mogućeg, jer bi „bilo neumjesno, s obzirom na finansijsku situaciju, dovesti neke skupe predstave“.

U ime nikšićke opštine, koja je sa Ministarstvom kulture pokrovitelj pozorišne smotre, potpredsjednik Milorad Jovanović ocijenio je da grad bogate pozorišne tradicije zaslužuje da ima ovakav festival, za koga su odabrane „najbolje predstave, mada sa ograničenim brojem glumaca, zbog uslova scene“.

Pomoćnica ministra kulture Dragica Milić kazala je da nikšićki Festival, koji ima dugu tradiciju, „uspješno odolijeva svim problemima i traje“.

Direktor Zahumlja Vojislav Krivokapić ocijenio je da će i Nikšić narednih dana biti pozorišno stjecište Crne Gore i kazao da vjeruje da će publika uživati u odavranim predstavama.

Festival glumca održaće u okviru Vladinog Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, tokom kojeg je do sada održano više od 200 programa.

U novembarskoj kulturnoj ponudi u Nikšiću biće 23 programa, po sedam pozorišnih predstava i autorskih i književnih večeri, četiri filmske projekcije, tri izložbe i dvije muzičke večeri.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA