Kašćelan u sudnici u utorak

Autor:

Navodni vođa tzv. kavačkog klana Slobodan Kašćelan prije tri dana je iz Češke izručen Crnoj Gori. Suđenje njegovoj grupi, koje je trebalo da bude danas, odloženo je iz procesnih razloga, jer okrivljeni nije mogao jutros da bude u sudnici

Kašćelan u sudnici u utorak Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kašćelan se, kako se navodi u optužnici Specijalnog tužilaštva, tereti da je krajem maja 2010. na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti, te da je organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, pišu Dnevne novine.

Terete ga da je formirao petnaestočlanu grupu koja se bavila iznudama, zelenašenjem, nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija, švercom droge, mitom i pranjem novca. Crnogorske vlasti ga traže i zbog sumnje da je u Prčnju 2010. sa umišljajem pokušao da ubije Igora Markovića.

Otvarajući glavni pretres, predsjednik specijalnog vijeća sudija Dragoje Jović kazao je danas u sudu da je Kašćelan sproveden u Istražni zatvor u Spužu i da je donijeto rješenje o pritvoru, koje je jutros dostavljeno u Višem sudu. Sudija je dodao da iz procesnih razloga, ovaj okrivljeni nije mogao jutros da bude doveden u sudnicu, pa je suđenje odloženo za sutra, navode Vijesti.

“Sud će razmotriti njegovo pravo za pripremanje odbrane, tako da ćemo prekinuti saslušanje svjedoka dok ne izvedemo ovu procesnu radnju”, kazao je sudija Jović. Sud je donio rješenje da se djelimično stavlja van pravne snage rješenje od 25. maja 2017., kojim je odlučeno da će se Kašćelanu i ostalim okrivljenim koji se nalaze u bjekstvu, suditi u odsustvu.

Sve vijesti