Detalji izručenja Kašćelana: Crna vreća preko glave

Autor:

Slobodan Kašćelan (55) iz Kotora, koji slovi za jednog od vođa "kavačkog" klana, izručen je pod jakim obezbjeđenjem juče iz Praga u Podgoricu.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević Ilustracija

Kašćelan je stigao juče u 14:26 redovnom linijom Austrija erlajnsa, a njegov dolazak u Podgoricu držao se u strogoj tajnosti, piše "Pobjeda".

Od Praga, preko Beča do Podgorice, Kašćelana su pratili češki specijalci u civilu, zajedno s crnogorskim kolegama, trudeći se da izazovu što manju pažnju putnika tokom dva međunarodne leta.

Prema uobičajenoj proceduri za ovakva izručenja, ekipa koja je pratila Kašćelana prva je ulazila u avion i, prilikom presjedanja, poslednja napuštala kabinu, navodi Pobjeda.

Kašćelan izručen Crnoj Gori

U Podgorici je, sat prije slijetanja aviona iz Beča, napravljen raspored pripadnika Interventne i Posebne jedinice policije, čak su raspoređeni i snajperisti, kako je to uobičajeno ukoliko se procijeni da postoji i minimalna mogućnost da "subjekt transporta" bude životno ugrožen.

Nakon što je avion stigao do aerodromske zgrade, redovni putnici su, kao što je uobičajeno, prošli kroz carinski terminal i pasošku kontrolu, dok je Kašćelan direktno iz aviona ušao u policijski automobil koji ga je čekao na pisti.

Prema pisanju "Pobjede", glava mu je bila prekrivena crnom vrećom, a imao je pancir, jer je procjenom bezbjednosnih službi utvrđeno da postoji rizik za njegovu bezbjednost.

On je sinoć oko 18 sati priveden u Viši sud gdje je saslušavan i nakon toga je sproveden u pritvor zatvorau Spužu.

Kašćelan je nakon skoro dvije godine bjekstva uhapšen 12. decembra prošle godine u iznajmljenom stanu u Pragu, na osnovu Interpolove potjernice Podgorice koja je za njim bila raspisana 2017. zbog sumnje da je počinio više teških krivičnih djela.

On je prilikom hapšenja kod sebe imao dva pasoša, francuski i kosovski na ime Slobodan Perić.

Odmah nakon lišenja slobode Kašćelana, u Prag su doputovali crnogorski istražitelji ali je Kašćelan odbio da razgovara sa njima. Dva dana kasnije, češki mediji objavili su video-snimak akcije privođenja čime su demantovane spekulacije da se sam predao.

On je 2014. godine osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Igora Markovića, u Prčnju 2010. godine.

Terete ga i da je formirao petnaestočlanu grupu koja se bavila iznudama, zelenašenjem, nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija, švercom droge, mitom i pranjem novca.

Kašćelanu određen pritvor

Sve vijesti