Kašćelan izručen Crnoj Gori

Autor:

Navodni šef kavačkog kriminalnog klana, Slobodan Kašćelan, danas je izručen Crnoj Gori.

0
A- A A+
hapšenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Izručenje Kašćelana obavljeno je na aerodromu u Golubovcima, uz prisustvo velikog broja pripadnika specijalne jedinice crnogorske policje koji su naoružani dugim cijevima obezbjeđivali zgradu aerodroma.

"Crnogorskoj policiji danas je ekstradiran S.K. (55) iz Kotora, koji je kao jedan od najtraženijih bjegunaca, nakon informacija koje je naša policija dala češkoj policiji, lišen slobode po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica u decembru prošle godine u Češkoj Republici. Ekstradicija je realizovana u organizaciji SKP – NCB Interpol Podgorica, u sadejstvu sa CB Podgorica, PJP, SAJ i Sektorom granične policije. S.K. je, uz pojačane mjere bezbjednosti, sproveden u ZIKS", saopšteno je iz uprave policije.

Iz Uprave policije podsjetili su da je Kašćelan uhapšen 12. decembra prošle godine uspješnom i efikasnom međunarodnom policijskom saradnjom UP i razmjenom podataka sa inostranim partnerskim službama, na osnovu operativne informacije naše policije u iznajmljenom stanu u Pragu.

"S.K. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo. Sumnja se da je S.K. u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I.M. Takođe, S.K. se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret", navodi se u saopštenju UP.

Iz policije su dodali da se sumnja da je S.K. krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

"Osumnjičen je da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih djela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca", saopštili su iz Uprave policije..

Sve vijesti