Kasniće izgradnja autoputa. Ko je kriv?

Autor:

Prioritetna dionica autputa Bar-Boljare neće biti završena u predviđenom roku, a radovi će vjerovatno kasniti godinu, saopšteno je danas na okruglom stolu.

0
A- A A+Ministar Nurković je rekao da je Vlada, kao investitor, visoko postavila ljestvicu prema izvođaču radova i da insistira na dosljednoj primjeni ugovornih procedura i propisa u cilju osiguranja kvaliteta, bezbjednosti i dugotrajnosti radova.

„U tom smislu ne igramo utakmicu sa rokom“, poručio je Nurković.

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), prema ugovoru, mora do 11. maja naredne godine završiti dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa. Nurković je na okruglom stolu koji je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), ocijenio da su činjenice koje o autoputu saopštava Ministarstvo uvijek izvlačene iz konteksta i interpretirane na način kako bi se povećao tiraž medija.

Petlje Smokovac nema u projektu CRBC-a


„Pritom se iz vida gubila jedna činjenica, a to je da je autoput najveći projekat koji se realizuje u novijoj istoriji Crne Gore, ali i da u njegovoj realizaciji postoji mogućnost pojave izazova“, kazao je Nurković i dodao da nema dileme da taj projekat treba da se realizuje, jer je Crna Gora jedna od rijetkih evropskih zemalja bez kilometra autoputa.

„S obzirom na to da postupak realizacije projekta izgradnje dionice Smokovac-Mateševo sadrži određene nepovjerljive podatke, neophodno je da pojedini podaci budu dostupni samo ograničenom broju subjekata“, poručio je ministar.

Autoput može biti skuplji za 80 miliona

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović Marković, saopštila je da predstavnici Ministarstva finansija nijesu prihvatili poziv da prisustvuju današnjem okruglom stolu, navodeći da nijesu baš sigurni kakve veze to ima sa tim Vladinim resorom. Ćalović Marković je podsjetila da će se za autoput potrošiti preko milijardu eura i da je zbog toga bilo neophodno prisustvo predstavnika tog Ministarstva.

„U svim zemljama koje grade velike kompleksne infrastrukturne projekte postoji velika opasnost od pojave korupcije. Posebno je kompleksno pratiti taj projekat kada on, pored same izgradnje, uključuje i čitav set subvencija koje je Crna Gora dala izvođačima radova, pa treba ispratiti ima li nekih zloupotreba i ekstra bogaćenja po tom pitanju“, poručila je Ćalović Marković.

Pogledajte: Od Smokovca do Mateševa VIDEO


Ona je navela da su u slučaju Crne Gore osnovne informacije o autoputu tajna, sa obrazloženjem da je to intelektualna svojina Vlade, kao i da je u pitanju poslovna tajna koja može poremetiti konkurenciju. Ona je dodala da je svaki građanin Crne Gore danas dužan preko 1,5 hiljada eura i to bez kamata za jednu trećinu autoputa.

Predstavnik nadzornog organa projekta francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop Conseil & Ingenierie Geodata Engineeringa, Jovan Ivanović, saopštio je da se trenutno izvode veoma intenzivni radovi na prioritetnoj dionici.

“Progres je vrlo vidljiv. Kineska kompanija zajedno sa podizvođačima radi u skladu sa dinamikom koja je u ovom trenutku zadovoljavajuća. Ako možemo da govorimo o statusu izvedenih radova to je negdje oko 60 odsto”, precizirao je Ivanović.

On je naveo da predviđeni rok završetka dionice, 11. maj naredne godine, neće biti ispoštovan.

“Izvođač radova sada radi na usaglašavanju dinamike što podrazumijeva da to kašnjenje bude što manje. U skladu sa tom dinamikom možemo očekivati neko zakašnjenje od godinu”, dodao je Ivanović.

On je kazao da za predstavnike konzorcijuma, sa aspekta ugovora koji posjeduju, ne postoji misterija.

“Za nas je ugovor jasan i nedvosmislen”, tvrdi Ivanović.

Predsjednik Državne komisije za reviziju tehničke dokumentacije na projektu autoputa, Mladen Ulićević, rekao je da je kašnjenje dobrim dijelom uzrokovano neblagovremenim završetkom projektne dokumentacije.

“Zbog kašnjenja sa kineske strane dobrim dijelom je došlo možda i zbog prilagođavanja njihovog rada i načina razmišljanja evropskim tehničkim standardima”, objasnio je Ulićević.


Sve vijesti