Šetnja od dva minuta može da sačuva mozak

Autor:

Ako dugo sjedite, evo zašto je važno da na svakih pola sata prošetate dva minuta.

Mnogi sate provede sjedeći ispred kompjuterskog ekrana, a zatim i na krevetu. Možda bi drugačije radili kada bi bili svjesni koliko je to loše za zdravlje...

Svi već znaju da višesatno sjedenje nije dobro za zdravlje, a novo istraživanje pokazuje da usporava dotok krvi do mozga, što može da ima potencijalne posledice na dugoročno zdravlje.

Tačnije, smanjen protok krvi može da utiče na kongitivne funkcije i povećava rizik od neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmera.

Srećom, hodanje samo po dva minuta na svakih pola sata sjedenja može to da spriječi i da poboljša cirkulaciju.

Istraživači sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu analizirali su navike u sedenju 15 kancelarijskih radnika u tri odvojena slučaja.

U svakom slučaju praćen je protok krvi kroz srednje cerebralne arterije koje direktno dolaze do mozga.

U prvom eksperimentu sjedeli su četiri sata bez ustajanja, osim odlaska u toalet. U drugom, na svakih 30 minuta su energično šetali po dva minuta. U trećem eksperimentu, hodali su osam minuta na svaka dva sata.

Protok krvi bio je smanjen u prvom i trećem eksperimentu, kada je aktivnost bila minimalna ili na svakih dva sata, ali je cirkulacija bila znatno bolja kod onih koji su imali redovnu aktivnost, tj. hodali po dva minuta na pola sata.

Sofi Karter, autorka studije, kaže da ova studija ističe potrebu za kratkim šetnjama svakih pola sata, ako inače sjedite duže.

"Samo česta dvominutna šetnja imala je efekat na sprečavanje smanjene cirkulacije krvi do mozga", kaže ona.

Sve vijesti