Pilot spašen, požari u luci ugašeni! (FOTO, VIDEO)

Akvatorij Luke Bar bio je danas zatvoren na dva sata dok je trajalo spašavanje pilota Dromadera koji je gasio požar na Volujici, odnosno gašenja požara na jednom teretnom i vojnom brodu!

Pilot spašen, požari u luci ugašeni! (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Mladen Stojović

Ko je jutros neobaviješten posmatrao šta se zbiva u akvatorijumu barskog zaliva, pomislio je vjerovatno da se neka velika nevolja desila u Luci Bar koju su nadletali Dromaderi i policijski helikopter, sve uz jurnjavu glisera Uprave pomorske sigurnosti, policije, Lučke kapetanije, ratne mornarice i brodova vatrogasne službe.

 Nešto manje od dva sata, naime, u akvatorijumu barske luke odvijala se združena vježba službi Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane, Regionalnog centra za podvodno razminiranje, službi zaštite iz Bara i Kotora, AD Luka Bar, AD Port of Adria, AD Marina, CETI, preduzeća "Hemosan" i “Ocean Montenegro”, Lučke kapetanije Bar…

FOTOGALERIJA:


U vježbi je simulirano je spašavanje pilota Dromadera koji se srušio nakon gašenja požara na Volujici, odnosno gašenja dva požara na jednom teretnom i vojnom brodu vezanim na lučkim dokovima.

U akciji gašenja požara u postrojenju vojnog broda ronioci su spašavali člana posade koji je pao u more, a specijalizovani timovi sprječavali plutajućom branom da se izlivena nafta raširi po moru.

Sve akcije predviđene planom vježbe bile su uspješno izvršene i na očigled mnogobrojnih predstavnika medija koji su pravi mali spektakl na moru posmatrali i snimali sa broda SAR 3 Uprave pomorske sigurnosti, s kojeg je i koordinisano čitavom vježbom.

FOTOGALERIJA:


U vježbi je, prema riječima direktora UPS Safeta Kočana učestvovalo ukupno 115 pripadnika gorepomenutih službi, 19 plovila i tri letilice! Sve su sa školskog jedrenjaka Jadran posmatrali ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, komandant Ratne mornarice Crne Gore kapetan fregate Vesko Tomanović, direktor Uprave policije Vesko Damjanović, Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić i brojne zvanice.

 Počelo je simulacijom gašenja požara na brdu Volujica,  tik kraj rezervoara za naftu. Situaciju je prvo “snimio” iz vazduha helikopter policije, nakon kojeg su doletjela dva aviona za gašenje požara kao ispomoć pripadnicima barske Službe zaštite i spašavanja koji su bili na licu mjesta.

Izvor: MONDO

Nakon “pada” jednog od dva aviona, u spašavanje pilota kraj lučkog svetionika uključile su se jedinice Uprave pomorske sigurnosti i policije:

Izvor: MONDO


Koji minut nakon uspješnog spašavanja pilota prionulo se gašenju požara na teretnom brodu. U toj akciji učestvovali su pripadnici Lučke službe bezbjednosti, barske Službe zaštite i spašavanja uz logističku podršku UPS i Lučke kapteanije.

Nakon ekspresnog gašenja požara na civilnom brodu, ispitana je forma vatrogasnih jedinica Vojske Crne Gore.

Izvor: MONDO


Po završetku, svih 19 plovila ali i helikopter MUP-a koji su učestvovali u združenoj vježbi jedinica crnogorskih službi bezbjednosti, spašavanja i zaštite prodefilovali su ispred jedrenjaka Jadran koji je danas poslužio kao VIP galerija iz koje su vježbu pratile brojne zvanice, među kojima i diplomate Italije, Velike Britanije i Njemačke.

Izvor: MONDO


Potom je čuveni škoslki jedrenjak Ratne Mornarice Crne Gore, koji danas slavi 87 godina od porinuća, napravio počasni krug lučkim akvatorijumom pred povratak u Tivat.

Izvor: MONDO


"Nijedno ministarstvo niti institucija nisu u mogućnosti da samostalno organizuju ovakvu vježbu. ovom demonstracijom smo upravo vidjeli koliko je važno objediniti sve kapacitete kojima raspložemo u svim segmentima", rekao je nakon vježbe ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

On je dodao da je u vježbi demonstirrano više scenarija, i da su u svima ispoljeno zajedničko djelovanje.

"Ispoljili smo odllčnu saradnju i odlučnost da se reaguje u stresnim situacijama. Nadam se da se nijedna od razrađivanih pretpostavki neće desiti u stvarnosti, ali mi za njih svakako moramo biti spremni", rekao je Nurković.

Komandant Ratne mornarice Crne Gore kapetan fregate Vesko Tomanović objasnio je da vježba ima jasnu poruku. 

"Upoznali smo relevantne institiucije i ljude kojima se može obratiti u ovakvim situacijama, saradnju ćemo podići na još viši nivo", kazao je Tomanović.

Direktor Uprave pormorske sigurnosti Safet Kočan rekao je da je u vježbi prikazana široka lepeza dejstava u zaštiti imovine, životne sredine i ljudskih života.

"Nadam se da će već naredne godine vježba prerasti u međunarodnu, uz učešće ekipa iz susjednih zemalja. UPS u svom odredu za traganje i spasavanje ima četiri broda, koji su u samo posljednjih mjesec dana na moru spasili 25 lica. Vježba nije bila slučajno danas jer smo  izabrali da bude održana na svjetski dan pomoraca", poručio je Kočan.

FOTOGALERIJA:

Sve vijesti