UPS spašavao dvije jedrilice na otvorenom moru!

Autor:

Spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti u utorak veče imali su dvije uspješne akcije spašavanja na otvorenom moru.

UPS spašavao dvije jedrilice na otvorenom moru! Foto: MONDO

U oba slučaja radilo o jedrilicama koje su ostale bez pogona, a na kojima su bili samo državljani Crne Gore.

Direktor UPS Safet Kočan pohvalio je angažman službenika Uprave, sa kojima su u asistenciji bili i pripadnici pomorske policije i Lućke kapetanije Bar.

"Već na samom početku glavne nautičke sezone naši službenici uspješno izvršavaju zadatke iz svoje nadležnosti, a obje večerašnje situacije trebale bi biti i adekvatna opomena svim nautičarima da dobro provjere stanje brodova i plovila u kojima isplovljavaju na more", rekao je Kočan Vijestima.

Spasilački brod "SAR 3" nešto prije 20 sati prihvatio je u tegalj 9,5 metara dugu jedrilici "Kita" na oko 19 nautičkih milja od Bara, devet milja u visini Ulcinja.

Jedrilica sa dvočlanom crnogorskom posadom ostala je bez pogona u povratku sa Krfa.

U momentu kada je SAR3 stigao do "Kite", dežurni tim je primio novi poziv za pomoć.

"U 19.55 Sektor granične policije nas je obavijestio da ih je zvala jedrilica kojoj se pokvario motor u visini Crnog rta, i da traže pomoć. Poslali smo naš drugi brod "SAR 1" sa sluzbenikom Lučke kapetanije Bar Ćirom Marićem, pronašli jedrilicu sa petočlanom porodicom koju smo prebacili na naš čamac, a jedrilicu uzeli u tegalj i doveli u Bar", dodao je Kočan, koji je lično učestvovao u drugoj akciji.

Izvor: MONDO

Bar: Ruse oduvao istočni vjetar! (FOTO, VIDEO)

Sve vijesti