Zaštita lične svojine po svaku cijenu? ANKETA

Da li biste podržali predlog zakona o zaštiti privatne svojine po uzoru na onaj koji postoji u SAD - ako vam neko provali u posjed možete da se odbranite, a da ne odgovarate?

Javnost u Crnoj Gori nedavno je šokorala vijest da je osamdesetčetvorogodišnja Gordana Dašić ubijena, dok je njen suprug teško povrijeđen, nakon razbojništva koje se dogodilo u njihovoj porodičnoj kući. Starica je preminula od posledica gušenja, a napadači koji su ekspresno uhapšeni, iz kuće su odnijeli oko 600 eura. Prošle godine u Podgorici do smrti je mučena Aj­ša Be­ri­ša (78), a istragom je utvrđeno da je kod sebe imala samo 10 eura koje su napadači uzeli nakon što su je ubili. Ubistvo penzionisanog carinika Željka Bokana šokiralo je prije dvije godine Barane. Obdukcija je pokazala da na tijelu 65-godišnjeg Bokana bilo preko 40 ubodnih rana koje su mu nanijeli provalnici nakon što ih je zatekao u svojoj kući.Ubistva iz koristoljublja, razbojništva, provale u stanove i kuće, krađe i uništavanja imovine, sve su učestaliji i kod nas. Opšte mišljenje u javnosti je da se počinioci ovoh krivičnih djela neadekvatno kažnjavaju, a nisu rijetki ni slučajevi da su zaštićeniji od njihovih žrtava. Kako je to uopšte moguće?

Prema zakonu, pravo čovjeka na život je nepovredivo, pa tako isti zakon štiti i žrtvu i napadača. Ako vas neko napadne na vašem posjedu (u kući, stanu, dvorištu) ili pokuša da otuđi vašu imovinu, imate pravo na samoodbranu,odbranu porodice kao i odbranu imovine, ali slučaj prvenstveno morate riješti tako što ćete o događaju obavijestiti policiju.

Napadaču nesmijete nanijeti tjelesne povrede,(o upotrebi bilo kakvog oružja, pa i onog za koje imate uredne papire, da ne govorimo) jer vrlo lako od žrtve možete postati napadač i snositi pravne posledice. U praksi, čak i da uhvatite provalnika u vršenju te krivične radnje u svojoj kući, a fizički ste jači i možete da ga savladate (što često nije slučaj), NE SMIJETE ga tući niti "protivpravno zadržavati"! O događaju prvo morate obavijestiti policiju, a kasnije sve to dokazati i na sudu.

U SAD i nekim evropskim zemljama je drugačije, a sami zakon o oružju je mnogo liberalniji nego naš.

"Ako provalnik uđe u privatni posjed, stan, kuću i tom prilikom napadne vlasnika i ukućane, isti, u samoodbrani i zaštite života, ličnog integriteta i privatnog posjeda, u slučaju nanošenja tjelesnih povreda ili lišenja života provalnika, nisu zakonski odgovorni".

Pogledajte u galeriji kako je tekao razgovor dispečera i žene iz Amerike koja je u svojoj kući ubila provalnika.


Prema američkom zakonu, žrtva napada nije dužna da bira sredstva u samoodbrani, odnosno “šteta koju nanesete napadaču ne mora da bude srazmjerna onoj koju je on namjeravao njoj da uradi”.Takođe, nužna odbrana se može primijeniti i prije napada, a postoje i olakšavajuće okolnosti na sudu čak i ako napadača povrijedite prilikom bjekstva, ako su povrede nastale dok je još uvijek bio na vašem posjedu.

Ovaj zakon, naravno ima svoje za i protiv.

Oni koji su saglasni da je zaštita života i imovine apsolutno pravo svakog čovjeka smatraju da bi izgrednici “dva puta” razmislili prije nego što nekog napadnu ili pokušaju da opljačkaju. O tome da li bi se ovim krajnje represivnim zakonom smanjio broj krivičnih djela, mišljenja su podijeljena. Protivnici ovog zakona tvrde da se upravo u Americi dogodi najveći broj pljački sa smrtnim ishodima po principu “pucaj,da ne bi bio ubijen” jer provalnici/napadači takođe nose oružje znajući da i žrtve mogu zapucati.

I na kraju, dok zagovornici vjeruju da se nužna samoodbrana lako može dokazati sudskim vještačenjem, oni koji su generalno protiv ovakvog zakona tvrde da bi isti vrlo lako mogao biti zloupotrijebljen, te da je rješenje prevencija delikvencije, strožije kažnjavanje i bolja saradnja sudstva i policije.

Šta vi mislite, recite nam u anketi:
Sve vijesti