BRUKA pred koncert crnogorskog orkestra u Kolarcu!

Autor:

Solista Crnogorskog simfonijskog orkestra revoltiran odnosom ministra kulture otkazao nastup na dan koncerta povodom Dana nezivsnosti Crne Gore u Beogradu!

5
A- A A+

  Na koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra u Beogradu povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, iako je najavljen kao solista neće nastupiti pijanista Ratimir Martinović!

Na dan koncerta poznati pijanista iz Kotora obratio se svojim kolegama u Crnogorskom simfonijskom orkestru otvorenim pismom, u kojem je objasnio da iz pricipijelnih razloga ne može da nastupi večeras u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Poštovani gospodine Krasko, drage kolege i prijatelji muzičari, članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, duboko vam se izvinjavam što večeras neću biti sa vama da sviramo Betovena i ponosno pokažemo sve što smo zajedno uradili na probama! Ja sam do sada u dvorani Kolarčeve zadužbine svirao sa četiri različita orkestra i žao mi je što od večeras i vi nećete biti među njima, jer ste zaista odlični, na ponos državi! Bila bi mi čast da još jednom vi i ja sviramo, i to baš ovdje“, naveo je u saopštenju Martinović.

 On je objasnio da su razlozi njegove spriječenosti principijelne prirode. 


Sami znate kako se i u kakvim uslovima odvija život umjetničke muzike a vjerovatno i ukupne kulturne produkcije u našoj maloj-velikoj zemlji. Odvija se,recimo tako da me vaš direktor, umjesto poziva da nastupim, pita “da li sam zainteresovan”; odvija se tako da ministar kulture, mjesec prije početka državnog festivala KotorArt, za koji je spreman kompletan program za 50 dana njegovog trajanja, ne zna kojim budžetom Ministarstvo raspolaže za isti; dešava se tako što godinama imate probe u sali u kojoj se gušite a solista, pride, još i potpuno raštimovan klavir; dešava se tako što su kriterijumi struke nerijetko podređeni kriterijumima podobnih i onih koji “ne talasaju“... Neću ovom prilikom nabrajati dalje…Pitanje je: “dokle više?!”, poručio je Martinović, koji je osnivač i umjetnički direktor Festivala KotorArt

Ne želim da učestvujem u javnoj polemici ni nadmudrivanju sa prozvanima. Ovo su profesionalna i stručna, ne dnevno-politička pitanja, iako se kod nas sve gleda kroz tu prizmu. Ne treba niko da brani sistem od mene jer ovo i nije napad već odbrana. Odbrana umjetnosti i kulture, odbrana poziva za koji sam se školovao i za koji sam kompetentan“, naveo je Martinović.

On je dodao da svoj postupak smatra jedinom normalnom reakcijom, potpuno apolitičnom i patriotskom kojom, kako je naveo „štiti dostojanstvo profesije i svoj lični integritet kao predstavnika crnogorske kulture.

Smatram da u ovom činu mog nesviranja ima mnogo više patriotske muzike i čistog patriotizma nego u pristajanju da budem “bedž” na reveru, u promociji umjetnosti koja se ovako tretira. To bi bilo licemjerno. Umjetnici ne smiju da služe samo onda kada su nekome potrebni za prikazivanje, da bi već narednog dana ponovo bili vraćeni u “zagušljivu fioku” i zaboravljeni, sve do naredne prilike u kojoj će se opet “neko” okititi našim talentom, znanjem i velikim radom“, naveo je Martinović uz opasku „ja ne pristajem na to.  A znam da ne bi ni Ludwig van Beethoven“. 

On je kolegama poželio srećan Dan nezavisnosti ali i od neprofesionalizma i ucjena.

Mondo saznaje da će Crnogorski simfonijski orkestar održati koncert u Kolarcu bez soliste.

Sve vijesti

Mondo izdvojeno