• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PATRIJARH VOLI ROKENROL I PARTIBREJKERSE! Cane mu je prijatelj, a ovako je opisao njegovu muziku

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Novoizrabrani patrijarh Porfirije je dugogodišnji prijatelj Zorana Kostića - Caneta, frontmena Partibrejkersa.

 PATRIJARH VOLI ROKENROL I PARTIBREJKERSE! Cane mu je prijatelj, a ovako je opisao njegovu muziku Izvor: youtube/screenshot/Mitropolija zagrebačka

Nakon izlaska sedmog studijskog albuma grupe Partibrejkers pod nazivom "Sloboda ili ništa" 2007. godine, gosti u emisiji "Agape" su bili upravo frontmen Zoran Kostić Cane, ali i njegov dugogodišnji prijatelj vladika Porfirije - sadašnji novoizabrani patrijarh kojeg su često nazivali i "rok vladika" zbog njegove ljubavi prema muzici.

Na temu "rokenrol i hrišćanstvo" razgovarali su u odnosu na tekstove novih pjesama Partibrejkersa i samom naslovu albuma - sloboda ili ništa.

"Poznajemo se dugo, ali ja nisam kritičar rokenrol muzike niti bilo koje druge, pa moj stav ili mišljenje nije tu relevantan, niti se naš odnos, kao odnos sa svim ljudima koji dolaze u crkvu ili manastir, zasniva se na temeljima profesija kojima se ti ljudi bave", rekao je na početku Porfirije, pa onda opisao šta za njega znači umjetnost muzike i muzičar kao umjetnik koji stvara.

 "Razumije se, muzika jeste dio umetnosti uopšte i samim tim je bliska svakom čovjeku. Kako kaže i Cane, umjetnost mora da bude traganje za istinom. Umjetnost po pravilu ima i tu dimenziju da bilježi stvarnost u kojoj umjetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi. Nažalost, mnogo je više izgleda realnost gotovo po pravilu ružnih stvari ako primjenjujemo neku matematičku logiku", istakao je tadašnji vladika, pa dodao:

"Ali, umjetnik, muzičar, nije naprosto fotograf i neko ko samo fotografiše realnost u kojoj se nalazi. Umjetnik bilježi ono što jesu problemi, iskušenja, krst i bespuća vremena i prostora u kojem živi, ali umjetnik je upravo zbog toga što želi da nazre neku novu drugačiju i bolju stvarnost i upravo o toj stvarnosti, po mom skromnom osjećanju, govore pjesme koje pjeva grupa Partibrejkers.I u tom smislu, ako nije prejaka riječ, s pravom mogu da kažem da upravo zbog ove činjenice nije fotografska muzika nego svjedoči i upućuje i na neku drugu i bolju stvarnost, realnost koje nismo svjesni, mogao bih da kažem da to zaista jeste umjetnost."

On se dotakao i pitanja slobode koja je bila ključna za ovaj album poznatih muzičara.

"I sam naslov albuma koji ima jednu širinu, 'Sloboda ili ništa', to je ključno pitanje postojanja svakog čovjeka. Već nam otkriva, upućuje nas na to da i ovaj album u stvari poziva na borbu, na traganje za istinom i nudi nadu. Ta nada za nas hrišćane nije nikakva enigma, nego je to dar Božiji. Samo treba biti iskren prema sebi, suštinski iznutra i ispovijediti se, prepoznati da nam je važnije od svega da imamo ljubav i u njoj se sadrži i sloboda. Ako nemamo ljubav i sinomim te ljubavi - slobodu, onda šta nam vrijedi sve što imamo. Onaj koji ima sve, a nema slobodu, on je rob", naglasio je Porfirije.

Za Caneta je istakao da je osoba koja "djela, govori i živi na osnovu svoje vjere" i da se to onda zove "ispovijedanje"

"Oni koji stvaraju ovu muziku se trude da vjeruju u Boga, oni ne mogu drugačije nego da govore tim iskrenom jezikom ispovijedanja, vjerovatno i nesvjesno", zaključio je Porfirije.

Novoizabrani srpski patrijarh Porfirije izabran je za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve na današnjem Izbornom saboru koji je održan u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Ustoličenje novog patrijarha biće održano sutra u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA