• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheološka izložba ispred Narodne biblioteke

Autor mondo.me

Izložba „Praistorijska staništa iskonski kulturni pejzaž“ biće otvorena u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ u petak, 2.septembra, na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“, sa početkom u 19 sati.

  Ovom izložbom biće predstavljeno kameno doba i razvoj čovjeka od neandertalca do homo sapiensa, od 160 hiljada godina pa do 5 hiljada godina prije nove ere. Počeci razvoja homo sapiensa na teritoriji Crne Gore otkriveni su u Crvenoj stijeni, Kremenštici, Biočima, Medenoj stijeni, Trebačkom kršu, Odmutu, Mališinoj pećini, Spili, Bijedićima, Beran kršu... Ovi lokaliteti su dokaz kontinuiteta našeg postojanja sa potvrđenim prvim kulturni slojevima i prvim artefaktima u našoj istoriji, saopštili su iz KIC BudoTomović.

Pećine su u geološkoj prošlosti služile kao prirodna skloništa fosilnom čovjeku i pojedinim životinjama pred klimatskim nepogodama, a neke su bile naseljene kroz dugi vremenski period. Zbog toga se u pećinama pronalaze skeletni ostaci fosilnog čovjeka, lovnih životinja kojima se hranio i što je posebno značajno pećinske naslage sadrže ognjišta, kamena i koštana oruđa u razvojnom redosledu materijalnih kultura. Pećine su u razvoju čovjeka, materijalnih kultura i duhovnog života odigrale vrlo značajnu ulogu, pa je i današnja paleolitska arheologija bazirana na egzaktnim rezultatima postignutim kompleksnim proučavanjem pećina i praistorijskog inventara u pećinskim segmetnima, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA