• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Nikšiću počinju Dani Vita Nikolića

Izvor MINA

Manifestacija Dani Vitomira Vita Nikolića, koju organiziju nevladina organizacija (NVO) Cehra - Alijansa za kulturu, ekologiju i ljudska prava i Fondacija Stanislav – Ćano Koprivica, održaće se od 27. aprila do 10. maja u Nikšiću.

 U Nikšiću počinju Dani Vita Nikolića Izvor: MONDO

Izvor: MONDO

  Manifestacija je inspirisana životom i radom znamenitog nikšićkog pjesnika, novinara i boema Vitomira Vita Nikolića, koja će biti ozvaničena na datum njegovog rođenja.

Glavni i odgovorni urednik programa, publicista i novinar Maksim Vujačić, kazao je da će manifestaciju u sali Nikšićkog pozorišta otvoriti ministar kulture Pavle Goranović, a govoriće i profesori Ratko Božović, Nikola Koprivica i Vitova kćerka, Danica Nikolić.

Programom je predviđeno da te večeri bude prikazan dugometražni dokumentarni film o životu i djelu Vita Nikolića "U trag zaboravu", autorke Maje Janjušević i biće održan muzički program za koji će biti zaduženi Slobodan Bobo Bogdanović i Bojana Marković.

”Naredni dan rezervisan je za razgovore na Filozofskom fakultetu na temu Vito i Banjo – boemsko i poetsko drugovanje kako bi se oživjelo sjećanje i na, tragično preminulog 1961. godine, legendarnog profesora i boema, Branka Šaranovića”, kazao je Vujačić na konferenciji za novinare.

Prema programu, tog dana u večernjim satima u Zahumlju biće promovisan zbornik ”U tragu zaboravu”, koji je priredio Maksim Vujačić, a u kome je zaokruženo kompletno viđenje Vitovog života i djela.

Predviđeno je i poetsko – muzičko veče simboličnog naslovom ”Nedjelja u gradu N”, po naslovu jedne od Vitovih pjesama posvećenih Nikšiću, koje će se održati u Muzičkoj školi.

Književno veče biće organizovano u Pivari "Trebjesa", gdje je Vito radio kraći period i bio prvi urednik razglasne stanice, koju je on nazvao radio Trebjesa.

U okviru programa biće uručene i nagrade autorima najboljih literarnih radova na konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore na teme ”Pismo mojoj učiteljici” i ”Mojim vršnjacima”.

Sjećanje na Vita oživjeće i Udruženje paraplegičara kroz izložbu svojih rukotvorina urađenih u okviru radionice Bajun tajni.

Manifestaciju će, kako je kazao Vujačić, podijeliti i sa drugim sredinama, pa će u saradnji sa Kulturno – informativnim centrom Budo Tomović iz Podgorice i u tom gradu, gdje je Vito živio i stvarao od 1970. do 1994. godine organizovati projekciju filma ”U trag zaboravu”, a nakon toga održati i književno veče.

Dani Vitomira Vita Nikolića biće završeni poetskom večeri u Bolnici za plućne bolesti u Brezoviku gdje je ”proveo mnoge godine života liječeći se, ali i često da bi prezimio, proveo možda svoje najbolje godine i napisao najljepše pjesme”.

”Vito je ovjekovječio bolnicu u Brezoviku nazivajući je svojim čarobnim brijegom, lječilištem, zabavištem, odmorištem, ali i čuvenim zatvorom jusovača. Bolnica je tih godina imala svoj bilten u kome su bolesnici i ljekari objavjivali radove da bi razbili monotoniju, s obzirom da se od tuberkoloze u sanatorijumu ostajalo najmanje i po godinu”, rekao je Vujačić.

Prema njegovim riječima, Nikolić je 1957. godine svoj novinarski angažman počeo u biltenu Brezovika.

Direktorica Fondacije Stanislav Ćano Koprivica i programska direktorica manifestacije Jelena Žižić, kazala je da su im planovi bili veoma ambiciozni, ali da su uspjeli da ih odrade i zaokruže taj koncept.

Direktor Alijanse CEHRA i Dana Vita Nikolića Dragan Perović, rekao je da im je ideja bila da, zajedno sa Fondacijom Ćano Koprivica, pokušaju sačuvati od zaborava kulturnu baštinu, kao i da utiču na građane da čuvaju takva bogatstva.

”Naša je želja da podsjećamo na ljude koji su dali nemjerljiv doprinos imenu našeg grada i razvoju kulture. Želja nam je bila i da se Vitovo poetsko djelo na pravi način valorizuje i nađe dostojno mjesto u istoriji crnogorske književnosti i antologijama. On je lako našao put do srca svojih čitalaca i danas je prisutan ništa manje nego onda kada je bio živ i njegov značaj i popularnost sve više rastu”, kazao je Perović.

Predstavljanju programa prisustvovao je i dio članova Savjeta i organizatora manifestacije Miro Nikolić, Momo Rebić i Čedo Vukotić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

COOL PRIČE