• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinju Nikšićki književni susreti

Izvor MINA

U okviru tradicionalne manifestacije Septembarski dani od 21. do 27.septembra biće održani 18-i po redu Nikšićki književni susreti, na kojima će posebna pažnja biti posvećena mladim stvaraocima, a učestvovaće i afirmisani književnici.

 Počinju Nikšićki književni susreti Izvor: Guliver/Getty/Thinstock
Izvor: Guliver/Getty/Thinstock

  Potpredsjednik opštine Milorad Jovanović kazao je da su susreti obnovljeni nakon 20 godina, cijeneći značaj književnosti.

„Željeli smo da afirmišemo domaće stvaraoce kako bi dobili šansu da prezentuju ono što rade. Posebna pažnja posvećena je mladim stvaraocima, a na susretima će učestvovati afirmisani književnici iz zemlje i regiona, dobitnici prestižnih priznanja“, kazao je Jovanović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Koncepcija Nikšićkih književnih susreta promijenjena je u odnosu na nekadašnje, pa će umjesto po dva trajati sedam dana, a biće organizovan i Sajam knjiga.

Koordinator organizacionog tima Svetozar Bajović kazao je Nikšićki književni susreti predstavljaju centralni događaj Septembarskih dana, čija će završnica biti u znaku knjige.

“Programski segment obnovljene manifestacije neće biti pronijenjen ni ove godine i jedan njegov dio nazvan Među knjigama biće posvećen crnogorskim izdavačima. Sajam će biti otvoren 21. septembra u Nikšićkom pozorištu u 12 sati, a izlagači i posjetioci moći će da doniraju po knjigu kako bi se obogatio fond gradske biblioteke”, rekao je Bajović.

Prvog dana susreta, kazao je Bajović, biće promovisan roman Obrada Nenezića Osmijeh za Mariju Mihailović, koji je inspirisan likom i djelom Luba Čupića, a o kakvom djelu je riječ dovoljan je pokazatelj podatak da je kompletan tiraž rasprodat odmah čim je izašao iz štampe.

Književni susreti ugostiće i Ljubivoja Ršumovića, Filipa Davida i Ognjena Spahića, a u okviru pratećeg programa u nikšićkoj galeriji a biće organizovana izložba slika i crteža Naoda Zorića.

Članica organizacionog tima Renata Bulajić, kazala je da neće izostati ni organizovano druženje sedam dječjih pjesnika sa učenicima šest osnovnih škola i korisnicima Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

Bulajić je navela da će svoje veče u okviru susreta imati i pisci iz Nikšića,članovi književnih zajednica Mirko Banjević i Vladimir Mijušković i kluba Poenta poetika.

Programom je predviđeno da susrete zatvori 12 crnogorskih pisaca , čije će veče biti održano 26.septembra na Sceni 213.

Organizatori susreta su opština Nikšić i Ministarstvo kulture.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA