• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bedem fest i puno kulturnih dešavanja u Nikšiću

Izvor MINA

U okviru nikšićke tradicionalne manifestacije Septembarski dani i Programa podrške razvoju kulture pripremljeno je 46 sadržaja, a početak raznovrsne ponude obilježiće Bedem fest.

  Izvršni direktor Bedem festa, Petar Šundić, kazao je da je festival, koji će trajati od 3. do 6. septembra, izazvao ogromno interesovanje u regionu, a ugostiće i muzičku divu Josipu Lisac.

„Specifičnost šestog Bedem festa je što će njegov početak označiti svečani defile Vojnog orkestra od trga Slobode ka gradskoj tvrđavi. Učesnik Bedem festa biće i britanski Ksander and d Kejs /Xander and the Keys/ i sibirski trio Aleks /Alex/ Kelman“, najavio je Šundić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Festival će, kako je kazao, opravdati i ove godine svoj humani karakter, i ugostiti sportsku reprezentaciju slijepih Srbije i prvi put na prostoru Jugoistočne Evrope organizovati turnir u golbolu, novoj paraolimpijskoj discipline, na kome će učestvovati i ekipe iz Nikšića i Podgorice.

Septembarsku ponudu kulture obilježiće i premijera predstave Persone non grate, za koju tekst i režiju potpisuje Obrad Nenezić, a koja predstavlja nastavak njegove trilogije, započete Nobelovcima.

Direktor Nikšićkog pozorišta Zoran Bulajić kazao je da je riječ o komediji zabune, situacije i karaktera, koja obrađuje aktuelnu tematiku poremećenih društvenih kretanja i devijacije u periodu tranzicije.

„Koristeći model dokumentarizma Nenezić stvara predstavu u predstavi, što je u rediteljskom rukopisu nešto novo, nešto što do sada nijesmo imali prilike da vidimo na domaćoj pozorišnoj sceni“, rekao je Bulajić.

Premijera Persone non grate, zakazana je za 15. septembar, prva repriza dan kasnije, a u glumačkoj ekipi su: Branka Stanić, Karmen Bardak, Nikola Vasiljević, Aleksandar Radulović i Mihailo Perošević.

Na pozorišnom repertoaru biće i gostujuće predstave Dvije, Pevaj brate 2, Bračni kabare i Velika drama, dok su za najmlađe pripremljeni Aladin i čarobna lampa i Ždera iz kontejnera.

Septembarski dani i Vladin Program podrške biće i u znaku 18 Nikšićkih književnih susreta, obnovljenih nakon dvije decenije, koji će trajati od 21. do 27. septembra.

U okviru muzičkih dešavanja biće održan koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim će, kako je najavio Goran Perišić, nasupiti David Tomasi, prošlogodišnji pobjednik nikšićkog Gitar festa i jedan od najperspektivnijih mladih gitarista današnice i osvajač svih svjetskih konkursa.

„Biće to i svečano otvaranje i najava desetog jubilarnog Gitar festa koji će se nastaviti 8.oktobra serijom koncerata“, rekao je Perišić.

Potpis na septembarski program ostaviće i Nacionalna biblioteka Đurđe Crnojević sa Cetinja koja će, kako je najavila Milenija Vračar, organizovati 25. septembra dokumentarnu izložbu o ulozi crnogorske žene u Drugom svjetskom ratu, pod nazivom Bez vas se ne može pisati istorija, a učestvovaće i u Nikšićkom književnim susretima i promovisati knjigu Gorana Sekulovića Njegoš naš nasušni.

Član koordinacionog tima Programa podrške, Kristina Radović, kazala je da će biti i izložbe slika Mirka Brkuljana, neizlaganih radova Ilija Šobajića i album fotografija Bele Mačasovskog, kao i organizovana dvodnevna manifestacija Dobri duh Nikšića.

Radović je najavila da će Centar za kulturu prikazati dva animirana i tri igrana filma, biće promovisana knjiga Lauerati nikšićkog sporta 1970-2015, a gost Kultopisa biće Miodrag Skale Gvozdenović.

Nikšićka Javna ustanova Zahumlje prirediće koncerte hora, dječjeg folklornog ansambla i prve postave, a sa Centrom za razvoj Pive organizovati koncert braće Teofilović.

Kao završnica septembarskog programa predviđeno je književno veče posvećeno počivšem profesoru Slobodanu Vujačiću i program pod nazivom Vi ne znate šta mi znamo, koje organizuje nikšićko Udruženje paraplegičara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA