Marina Abramović u Beogradu: Ja sam Crnogorka

Autor:

Jedna od najvećih umjetnica Marina Abramović otvorila je u Beogradu retrospektivnu izložbu “Čistač”.

Marina Abramović u Beogradu: Ja sam Crnogorka Foto: MONDO/Goran Sivački

Autorka se obratila prisutnima jutros u 6 sati i 23 minuta, u skladu s konceptom same izložbe u kojoj u zoru "čisti" svoju umjetničku karijeru i iz svoje arhive izvlači najbolje i najzapaženije radove. Iako umjetnica svjetskog imena, Marina je, sa konferencije, poručila da ne zaboravlja ni svoje crnogorsko porijeklo.

“Nisam ja Srpkinja, ja sam Crnogorka isto tako. Otac mi je pravi Crnogorac, rodila sam se ovdje i živjela ovdje cijeli moj život do 29 godina. Tako da sam u Crnu Goru otišla kao u neku vrstu hodočašća. Ovdje je sve bilo otvoreno, onda se sve zatvorilo ponovo. Nadam se da ćete me sledeći put pozvati, da nešto uradimo zajedno”, kazala je Abramović, prenosi RTCG.

Video pogledate OVDJE

Marina Abramović i "Čistač" u subotu zauzimaju MSU, a retrospektivna izložba obuhvata najbolje od karijere umjetnice duge pet decenija i trajaće do 20. januara sledeće godine.

Abramovićeva je prezentaciju za medije održala u 6.23 ujutru, u trenutku kada je nad Beogradom izašlo Sunce, pa se zahvalila svima "na ranom ustajanju".

"Danas moram da vas obavijestim o veoma važnom događaju. Širom planete, 21. septembar biće obeležen kao Svetski dan čišćenja. U Srbiji će biti organizovano više akcija, u Beogradu čišćenje keja... Ja to uopšte nisam planirala," rekla je umjetnica kroz smijeh na prezentaciji svog "Čistača".

Marina je podvukla da je, tokom dugog života u inostranstvu, "zaboravila svoj jezik", i najprije pročitala mali govor.

"Nije zastrašujuće skočiti i poletjeti, možete skočiti sa oblakodera ako želite i bićete potpuno u redu. Opasnost počinje kada bi trebalo da dotaknete tlo. Prije 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam, i letjela sam sve vrijeme otada. Danas, osjećam da počinjem da dotičem tlo, i topla dobrodošlica koju ste mi priredili umanjila je ono što je mogao biti katastrofalan pad."

marina-abramovic Foto: MONDO/Goran SivačkiIzmeđu ostalog, Marina je rekla i da ranije jeste bila ljuta i zbog toga nije želela da se vrati u Beograd, ali "prošle su 44 godine, a to je baš mnogo vremena", a smijeh među publikom izazvala je njena anegdota iz Crne Gore.

"Htjela sam da se vratim tamo i kupila sam stan na Cetinju. Kada sam došla, saznala sam da je čovek prodao stan i meni, i još jednom čovjeku," rekla je Marina.

Krvarila je u igri sa noževima, gubila svijest unutar zapaljene komunističke petokrake i pod dejstvom jakih ventilatora, dozvolila posjetiocima izložbe prije čitavih 45 godina da joj rade šta požele koristeći jedan od sedamdesetak predmeta koje je odabrala za njih.

Čistila je skelete, pisala recepte sa "13 kilograma ljubomore", iz perioda rada sa partnerom Uveom Lajsipenom, "Ulajem", obožavaoci pamte kako su disali zajedno, urlali jedno na drugo, sudarali se, balansirali luk i strijelu uprtu u Marinine grudi...

...i famozno se oprostili performansom "Ljubavnici", u kojem su krenuli sa suprotnih krajeva Kineskog zida, sreli se na pola puta i zauvijek rastali. Njihov ponovni susret 2010, kada je Marina u okviru svoje retrospektive u njujorškom muzeju MoMA izvela "The artist is present", a Ulaj se pojavio i sjeo prekoputa nje, jedan je od rijetkih viralnih snimaka umjetnosti sa prostora bivše Jugoslavije.

Retrospektiva Abramovićeve bila je, inače najveći projekat performansa u istoriji tog muzeja. Redovi za sjedjenje prekoputa Marine bili su dugi, a u njima su strpljivo čekali glumci Alan Rikman i Džejms Franko, muzičar Lu Rid, pevačica Bjork... Pop zvijezda Lady Gaga naučila je "Marinin metod" izvođenja umjetnosti i ubraja je među svoje najveće uzore.

Tagovi:
Sve vijesti