Rasizam, Sergej u suzama i Lacio u finalu

Autor:

Ako je za utjehu, bar je postignut gol.

Rasizam, Sergej u suzama i Lacio u finalu Foto: Gulliver/Getty images, Marco Rosi

Sergej Milinković-Savić u suzama je napustio "San Siro".

Nažalost, ne suzama radosnicama, iako se Lacio poslije šest godina vratio u finale Kupa!

Dok su stadionom odjekivale nove šokantne parole Lacijala, nervozni Milanisti posmatrali su kako ekipa trenera Đenara Gatuza i sedmu godinu zaredom ostaje bez važnog trofeja: Milan - Lacio 0:1 (0:0).

Ako ništa drugo, za razliku od meča u Rimu bar je postignut jedan pogodak i to lijep, posle brze kontre ekipe trenera Simonea Inzagija u kojoj je Ćiro Imobile idealno uposlio Hoakina Koreu, a ovaj rutinski savladao Pepea Rejnu za plasman u finale zakazano za 15. maj na njihovom "Olimpiku".

"Nebesko plavi" saznaće ime protivnika u borbi za sedmi trofej u Kupu već u četvrtak uveče, kada će u Bergamu ekipe Atalante i Fiorentine nastaviti gdje su stale prije šest sedmica u Firenci. Tada je bilo 3:3.  

Milinković-Savić doživio je možda i tešku povredu u 15. minutu kada ga je Suso izbacio iz ravnoteže fenomenalnim driblingom, a on se okliznuo, izvrnuo skočni zglob i, po svemu sudeći, povrijedio i koljeno.

Pogledajte kako... 

Opširnije o utakmici na portalu naših kolega iz Banjaluke, Mondo.ba.

Noć su, izneđu ostalog, obilježili i fanatici iz redova navijača Lacija, poznati po veličanju mračnih ideja iz prošlosti. U kojoj mjeri su šokirali Italiju svjedoči i zvanično saopštenje kluba koje je uslijedilo nedugo po završetku utakmice.

Umjesto da slave plasman u finale, u Laciju su sastavljali redove kojima su pokušali da se distanciraju od još jednog ispada svojih tifoza u nizu.

Pokušao je da ih urazumi i oficijelni spiker na stadionu, ali uzalud.

"Utakmica bi mogla privremeno ili trajno da bude prekinuta u slučaju rasističkih parola. Rasizam neće biti tolerisan", oglasio se "oficijelni" spiker na "San Siru" uoči početka susreta, međutim to nije spriječilo navijače sa trećeg sprata da svaki kontakt Timuea Bakajoka isprate pogrdnim urlicima.

"Ova banana je za tebe", pjevali su tifozi rimskog kluba Bakajoku "sveteći" mu se za incident koji je fudbaler Čelsija na pozajmici u Milanu napravio posle prvenstvenog duela ova dva tima 13. aprila na istom mjestu. 

Bakajoko je tada, ispostavilo se, razmenio dresove sa Frančeskom Aćerbijem, a onda zajedno sa Frenkom Kesijem donio "trofej" podno tribine sa navijačima "rosonera" i sramno proslavio pobjedu od 1:0.

Da su doputovali s namjerom da izreklamiraju svoje retrogradne stavove, navijači Lacija najavili su danas na ulicama Milana, kada su na mjestu gdje je obešen vođa fašističkog pokreta iz Drugog svetskog rata, Benito Musolini, razvili transparent posvećen "Dučeu" (ali krijući svoja lica).

Sve vijesti