“Mir Budućnosti i Zvezde ili raspad lige”

Autor:

Krešimir Novosel o majstorici finala ABA lige, zašto nije prekinut meč, čemu vodi ovakva ABA ligi, Budućnosti i Zvezdi koji su spremni na sve za rezultat…

“Mir Budućnosti i Zvezde ili raspad lige” Foto: MN Press

Bura oko majstorice u finalu ABA lige se još nije smirila! A sa incidentima i očajnom slikom koja je poslata sa košarkaškog Balkana su upoznati svi…

Evropski mediji bruje o incidentima, Crvena zvezda tvrdi da je sve bilo čisto, Budućnost traži poništenje finalne serije, Evroliga je čestitala “crveno – bijelima” povratak na Stari kontinent, a Hrvati se zalažu za istupanje njihovih klubova iz Regionalne lige.

Večernji list je izašao sa naslovom ‘U ovakvoj Teksas (ABA) ligi Hrvatska ne treba da učestvuje’, a pored toga su razgovarali sa direktorom ABA lige Krešimirom Novoselom o postojanju prvenstva na Jadranu.

Razočaran sam, sve sportsko je stavljeno u drugi plan i to tako više neće ići. To što se dešavalo u Beogradu ne vodi nikuda, sem prema nekoj tragediji”, poručio je Novosel.

KK Budućnost Foto: MN Press

Kome i čemu služi ABA liga?

Nikome, jer je prešlo sve granice. Svi klubovi treba na Skupštini da vide može li nešto da se napravi, jer novčane kazne ništa ne znače. Do pete utakmice finala smo naplatili 100.000 eura, ali to Budućnosti i Zvezdi ništa ne znači”, jasan je Novosel.

“Plavi” su u Pioniru dočekani na nož, a sve je počelo sa natpisom Budućnost na albanskom jeziku na vratima svlačionice...

Sve je propust. Ne vjerujem da se bilo šta desilo slučajno. Teren je svetinja, niko tu ne smije da kroči. Čim se taj prostor povrijedi - to je propust”.

I u Podgorici smo se nagledali svega u trećoj utakmici finalne serije...

Nažalost. Klubovi poput Zvezde i Budućnosti su spremni na sve da postignu svoj cilj. A u tim svojim 'igrama prijestola' prevršili su svaku mjeru. Disciplinski sudija Saša Pavličić-Bekić treba da napravi svoje, ali ni jedan sudija, ni jedan menadžment lige ne mogu da naprave puno ako se u to ne uključe vlasnici lige. A to su klubovi”.

Izvor: MONDO

Čelnici Budućnosti su se obrušili na Novosela i sportskog direktora ABA lige Žarka Čabarkapu. Navodno, čelnici Zvezde su ih ucjenjivali da utakmica počne...

To su gluposti. To sa navijačima na parketu se dešavalo 27-28 minuta prije početka utakmice, a sudije izlaze na teren 20 minuta prije. Prema pravilima, glavni sudija jedini može da isprazni dvoranu ili odluči da nisu ispunjeni svi uslovi da se igra utakmica. Nakon što su igrači Budućnosti napustili parket, jer su ih gađali tvrdim predmetima, sudija je otišao do njihove svlačionice i pozvao ih da se vrate na teren", objašnjava Novosel, pa se nadovezuje...

Da se Budućnost nije vratila u roku od pet minuta, utakmica bi bila registrovana sa 20:0 za Zvezdu. Inače, sa sudijom je dogovoreno da, ako pri drugom izlasku igrača Budućnosti na parket budu na njih bacani tvrdi predmeti, on može da isprazni dio tribine ili cijelu dvoranu. Slična situacija se dogodila prije treće utakmice finala, ali igrači Zvezde tada nisu napustili teren".

A kako će izgledati ABA liga sljedeće sezone - pominje se proširivanje prvenstva na 14 timova kako bi ostala Olimpija, te se pridružio Olimpijakos...

Radi se velika kampanja da Olimpija ostane u ligi, a to bi bilo nepošteno prema MZT-u koji je prošle godine tražio proširenje, pa nije prihvaćeno. Odlukom o proširenju lige zbog ta dva kluba izgubili bismo sportski aspekt. Nadam se da će Skupština i ovaj put donijeti prave odluke. Prije odluka o Olimpiji i Olimpijakosu, prioritet su nam odnosi između Zvezde i Budućnosti. Ta situacija mora hitno da se riješi da se ne dese gore stvari, ali i da ne dođe do raspada lige”, jasan je Novosel, kome mandat ističe na kraju juna.

“Slika o finalu ABA lige je loša. Isti klubovi su igrali i prošle godine, a tada je bio optužen menadžment lige, pa se govorilo da sam se dogovarao sa Draganom Bokanom. Sada će drugi da pitaju da li sam se dogovorao sa Nebojšom Čovićem ".

Sve vijesti