Novo uporište: ISIS sve jači na severu Avganistana

Autor:

Međunarodna teroristička grupa Islamska država jača na severu Avganistana, a to predstavlja veliku pretnju regionalnoj bezbednosti zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Novo uporište: ISIS sve jači na severu Avganistana Foto: Tanjug/AP Photo/Maya Alleružo, File

To je danas rekao predsJednik SavJeta regionalnih antiterorističkih struktura i prvi zamenik direktora Federalne sigurnosne službe Rusije Sergej Smirnov.

"Terorističke grupe pojačale su svoje subverzivne i terorističke aktivnosti i učvrstile svoje položaje u sJevernim pokrajinama Avganistana. Oružani incidenti na granici postaju sve češći. Uzimajući u obzir gubitke koje je ID pretrpela u Siriji i Iraku, ona sada mora da traži načine za kreiranje novih uporišta kalifata", rekao je Smirnov nakon sastanka Veća RATS-a u Taškentu.

On je dodao da činjenica da je ID sve jača u severnom Avganistanu može predstavljati veliku pretnju regionalnoj bezbednosti u bliskoj budućnosti.

Smirnov je ocenio da su grupe označene kao terorističke, uključujući ID, talibanski pokret, Islamski pokret Uzbekistana i druge najveća pretnja tom regionu i predstavljaju ključni faktor destabilizacije prostora SCO.

USPOREN NAPAD NA POSLJEDNJE UPORIŠTE U SIRIJI

Sirijske snage koje podržava Vašington usporili su napade na posljednje uporište "Islamske države" u Siriji, usljed prisustva civila i velikog broja zarobljenika koje drže ekstremisti, saopštili su neimenovani zvaničnici "Sirijskih demokratskih snaga".

Zvaničnik koji se predstavlja pod ratničkim nadimkom Sijager izjavio je da militanti "Islamske države" i dalje drže 300 zarobljenika, među kojima su i civili i pripadnici "Sirijskih demokratskih snaga", te da njihova sudbina nije poznata.

Vojna kampanja sa ciljem protjerivanja militanata sa istočne obale Eufrata počela je u septembru i dovela je do potiskivanja islamista u selo Baguz u blizini granice sa Irakom.

Baguz u Siriji Foto: Googlemaps/Printscreen Baguz u SirijiOperacija protiv terorista nekoliko puta je obustavljena od 12. februara, jer se na toj teritoriji nalazi veliki broj civila i talaca.

"Sirijske demokratske snage" nastavile su ove sedmice sa borbom, prije nego što je pritisak smanjen zbog čvrstog otpora ekstremista i predaje nekoliko stotina boraca "Islamske države" i članova njihovih porodica.

Sijager je istakao da se trenutno ne vode pregovori o oslobađanju zarobljenika, javio je AP.

Agencija dodaje da je situacija u Baguzu danas mirna.

FRANCUSKA UZELA DJECU, OČEVE I MAJKE NEĆE

ISIS sirija Foto: Tanjug/AP Photo/Gabriel Chaim

Francuska vlada saopštila je danas da je vratila petoro djece iz kampova na sjeveru Sirije, ali je ponovila svoj stav da odrasli građani koji su se pridružili Islamskoj državi u inostranstvu "treba da ostanu tamo gdje su" i suoče se sa pravdom.

Djeca vraćena u Francusku su ili siročići ili su bili bez pratnje odraslih, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova u kome se ne objašnjava njihova povezanost sa Francuskom, prenosi Rojters.

Zapadne zemlje suočavaju se sa problemom kako da se postave prema osobama koje žele da se vrate iz Sirije i Iraka, a za koje se prertpostavlja da su bili na strani ekstremista, a do sada je politika francuske vlade bila odbijanje da se ti borci vrate u zemlju.

Sve vijesti