Eurosong - Kakvi su bili naši dosadašnji (ne)uspjesi?

Od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine do sada, na takmičenju za Eurosong naša zemlja imala je deset predstavnika, ne računajući aktuelnog, grupu D Moll, koji će se sredinom maja pjesmom „Heaven“ boriti za dobar plasman u Tel Avivu

Eurosong - Kakvi su bili naši dosadašnji (ne)uspjesi? Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Imamo pobjednika!

Za Crnu Goru se, na osnovu dosadašnjih rezultata, ne može kazati da se baš proslavila na takmičenjima za pjesmu Evrovizije. Od deset dosadašnjih predstavnika, samo dva muzičara ostvarila su kakav-takav plasman, dok ostatak nije uspio dobaciti ni do finala.

Evo ko su bili crnogorski predstavnici koji su konkurisali za tron najboljeg u Evropi:

Crna Gora se, kao samostalna država, prvi put pojavila na Evroviziji u Helsinkiju 2007. godine, kada je Stefan Faddy predstavljao našu državu pjesmom „'Ajde kroči“. Na takmičenju na kojem je Marija Šerifović odnijela pobjedu pjesmom „Molitva“, Faddy je, među konkurencijom od 42 izvođača, svojim nastupom zauzeo 22. poziciju.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

Ni naredna Evrovizija, održana u Beogradu, nije bila talična našem tadašnjem predstavniku Stevanu Filipoviću, koji je sa pjesmom „Zauvijek volim te“ osvojio 14. mjesto u polufinalu.

Izvor: YouTube/Eurovisionvideos

U Moskvu je 2009. godine otišla Andrea Demirović, koja se i ove godine okušala kao kandidatkinja na Monteviziji. Ona je tada, pjevajući pjesmu na engleskom, „Just Get Out of My Life“, dobacila do 11. mjesta u polufinalu.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

Da li zbog ne baš slavnih plasmana, nedostatka sredstava ili nekog drugog razloga, Crna Gora u Oslo 2010. i Dizeldorf 2011. godine nije slala svoje predstavnike.

Povratak Crne Gore na evrovizijsku scenu uslijedio je 2012. godine, sa nastupom sjajnog Ramba Amadeusa. Kako je sam tada isticao, pjesma „Euro neuro“ i nastup kakav se samo od ovog Novljanina može i očekivati, bila je prije „antievrovizijska“ i sa porukom, nego što je za cilj imala neki ozbiljniji plasman.

On je u Bakuu zauzeo 15. mjesto u polufinalu.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

Na Evroviziji održanoj u Švedskoj 2013. godine Crnu Goru su predstavljali Who See i Nina Žižić sa pjesmom „Igranka“. Na iznenađenje mnogih, sjajan nastup i izvođenje mladih i talentovanih muzičara, nije uspio našu zemlju odvesti u finale. „Igranka“ je, uprkos 12. mjestu u polufinalu, postala jedan od najpopularnijih hitova u regionu, nadmašivši okvire evrovizijskih pjesama.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

Konačno, prvo crnogorsko finale na Eurosongu, obezbijedio je Sergej Ćetković pjevajući u Kopenhagenu „Moj svijet“. Kompozicija koja je 2014. godine zauzela 19. mjesto, postala je najslušaniji crnogorski evrovizijski hit, sudeći po pregledima na YouTube-u, koji broje 6,9 miliona.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

I naredna Evrovizija u Beču bila je uspješna za crnogorskog kandidata Nenada Kneževića Kneza, koji je sa pjesmom „Adio“ osvojio 13. mjesto. To je ujedno i najbolji dosadašnji plasman naše zemlje na ovom takmičenju.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

Nakon Kneza, ponovo nastupa nepovoljan period za crnogorske predstavnike na Eurosongu, od kojih nijedan u posljednje tri godine nije uspio ući u finale.

Bend „Highway“ sa rok pjesmom „The Real Thing“ naišao je na dobar prijem kod publike, ali se pokazalo da ipak nije "prava stvar". Ni oni nisu ostvarili baš sjajan plasman u Švedskoj 2016. godine, gdje su zauzeli 13. poziciju u polufinalu.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

Da li zbog zaključka da evrovizijska publika očekuje nešto nekonvencionalno, sudeći po pobjedi Končite 2014. godine, ili iz drugih razloga, Crna Gora 2017. godine u Ukrajinu šalje Slavka Kalezića. Uprkos zapaženom nastupu i interesovanju koje je Kalezić privukao, njegova pjesma „Space“ završila je na 16. mjestu u polufinalu.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

Naš prošlogodišnji predstavnik, Vanja Radovanović, publici će ipak ostati upamćen po ne baš tako duhovitoj šali koji je ispričao na pres konferenciji uoči Eurosonga u Lisabonu. Njegov vic Znate li šta slijepa i gluva djeca dobijaju za Božić? Rak!” bacio je sjenku na pjesmu “Inje”, koja je inače naišla na dobar prijem kod publike. Na ovoj Evroviziji, crnogorski kandidat nije se domogao finala.

Izvor: YouTube/Eurovision Song Contest

Ove godine u Izrael će otići grupa D moll, koja je pjesmom “Heaven” na nedavno održanoj Monteviziji nadmašila ostale kandidate. Da li će ovi mladi muzičari prekinuti niz loših plasmana na Eurosongu, znaćemo u maju.

Izvor: YouTube/RTCG Montevizija


Sve vijesti