Spavate manje od šest sati?

Autor:

Trebalo bi što pre da uradite nešto kako biste to promenili.

Spavate manje od šest sati? Foto: Guliver/Getty Images/fizkes

Spavanje manje od šest sati tokom noći povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 35 odsto, a samim tim je i veći rizik od infarkta, u odnosu na one koji spavaju između sedam i osam sati.

Manjak sna povećava i rizik od ateroskleroze, odnosno nagomilavanja lipida i holesterola unutar zidova krvnih sudova, zbog čega se arterije sužavaju i postaju krute.

Tim istraživača iz Nacionalnog centra za kardiovaskularna istraživanja u Madridu kaže da ovo otkriće dokazuje da bi se promenom navika spavanja ova bolest mogla lečiti brže i jednostavnije nego lekovima.

Za potrebe studije, tim je analizirao zdravstveno stanje skoro 4.000 bankarskih radnika u Španiji. U proseku su stari oko 46 godina i nisu imali istoriju srčanih bolesti. U trajanju od sedam dana, naučnici su pomoću specijalnog sata merili koliko volonteri spavaju.

Podelili su ih u četiri grupe: oni koji spavaju manje od šest sati, oni koji spavaju šest do sedam sati, sedam do osam sati i oni koji spavaju više od osam sati. Takođe, rađen im je 3D ultrazvuk i skeneri kako bi se ispitale srčane bolesti.

Na kraju, tim je pratio i kvalitet sna, koji je izmeren time koliko često se osoba budi tokom noći i koliko često se pomera u snu.

Učesnici studije koji su spavali manje od šest sati tokom noći imali su 27 odsto veće šanse da obole od ateroskleroze, u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati.

Pored toga, volonteri koji su lošije spavali imali su 34 odsto veći rizik od bolesti, u odnosu na one koji su kvalitetnije spavali.

Postoji i veza između onih koji spavaju duže od osam sati i ateroskleroze – posebno žene koje spavaju duže od osam sati tokom noći izložene su riziku od ove bolesti.

Naučnici su utvrdili i da neki od faktora, poput alkohola i kofeina u većim količinama loše utiču na kvalitet sna.

"Mnogi ljudi misle da alkohol uspavljuje, i to možda jeste trenutno tako, ali loše utiče na kvalitet sna", kaže jedan od autora studije dr Hose Ordovas. "Ako pijete alkohol, moguće je da ćete se ubrzo probuditi i da će vam biti teško da opet zaspite. A ako i zaspite opet, loše ćete spavati".

S obzirom na to da i kafa utiče na spavanje, nije pametno da je pijete baš pred spavanje – a koliko vremena pred spavanje ne bi trebalo da je pijete, zavisi od toga koliko brzo svarite ovaj napitak.

Tagovi:
Sve vijesti