Zakupac free-shopova tužio Aerodrome

Autor:

Kompanija Regal Impex, zakupac free-shopova na aerodromima u Podgorici i Tivtu, tužila je Aerodrome Crne Gore i tražila nadoknadu štete od 3,5 miliona eura, jer im državna kompanija ne dozvoljava da obavljaju slobodnu carinsku prodaju.

0
A- A A+
Aerodrom Podgorica Foto: MONDO/Nikoleta VukčevićKako prenose Vijesti, Regal Impex je, u skladu sa produženim ugovorom, trebalo još dvije i po godine da obavlja slobodnu carinsku prodaju na aerodromima u Podgorici i Tivtu.

Vlada je 20. septembra zaključkom usvojila odluku odbora direktora ACG, donijetu dan ranije, da se oglasi iznajmljivanje prostora za obavljanje slobodne carinske prodaje na aerodromima u Podgorici i Tivtu, o čemu je izvršni direktor ACG Danilo Orlandić obavijestio Regal Impex 27. septembra.

Kako se navodi, ACG su previdjeli odluku odbora direktora tog državnog preduzeća iz druge polovine 2010. godine, kojom je predviđeno njihovo pravo, kao koncedenta, da sa koncesionarom raskinu jednostrano ugovor šest mjeseci prije isticanja obnovljenog ugovora.

Kako od Regal Impexa to niko nije tražio u prvoj polovini 2016. godine, novi petogodišnji ugovor je automatski potvrđen i na snazi je do 15. marta 2021. godine.

Firma Regal Impex, u vlasništvu preduzeća Industriaimport-Industriaimpex, od javnog konkursa i dodjele koncesija na aerodoimima u Podgorici i Tivtu od novembra 2005. je zakupac 122 kvadrata prodavnice Aerodroma u Podgorici i 98 kvadrata u terminalnoj zgradi u Tivtu.

Pošto je tuženi raspisao novi javni poziv za zakup prodavnica i slobodnu carinsku prodaju, Regal Impex je, prema navodima iz tužbe protiv ACG, spreman mirno napustiti zakupljene objekte ako mu prije toga tuženi isplati izmaklu dobit za narednih 28 mjeseci.

U tom smislu je i postavljen tužbeni zahtjev sudu da mu se isplati 3,5 miliona eura izmakle dobiti sa zateznom kamatom.

Godišnji promet u fri-šopovima na aerodromima do sada je bio oko osam miliona eura godišnje i ACG su uživali između ostalih i naknadu od 12 odsto na bruto ostvarenog iznosa u slobodnim carinskim prodavnicama.

Novim uslovima iz oglasa predviđeno je da ACG ostaje 15 odsto, ali od neto ostvarenog prometa za svaki mjesec trajanja ugovora, što znači da će preduzeće po tom osnovu imati znatno manje prihode.

Od novih ponuđača se traži da obavljaju carinsku prodaju na najmanje deset aerodroma i dva kontinenta, odnosno, najmanje pet zemalja od kojih su najmanje dvije članice Evropske unije.

Izvršni direktor ACG Danilo Orlandić kazao je Vijestima da nema zakonskog osnova za produženje ugovora sa “Regal Impexom” koji se sada bez osnova nalazi u trećem petogodišnjem zakupu.

“Zakon o državnoj imovini dozvoljava produžetak ugovora o zakupu imovine u državnom vlasništvu na najviše pet godina nakon isteka prvog petogodišnjeg perioda i u skladu sa tom mogućnošću, ranija rukovodna i upravljačka struktura ACG, produžila je ugovor sa “Regal Impexom”, naveo je Orlandić.

Prema njegovim riječiam, ta firma se u bez osnova nalazi u trećem petogodišnjem periodu zakupa.

„Nema niti zakonskog, niti bilo kakvog drugog osnova da se taj ugovor produži kako su zatražili iz Regal Impexa. Uz to, Regal Impex nema produžen ugovor sa ACG i ta činjenica im je dobro poznata”, kazao je Orlandić.

On je dodao da tužbu te firme doživljavaju kao neosnovanu i uvjereni su da će sud u odgovarajućoj proceduri odlučiti na osnovu zakona i pozitivnih propisa, a ne na osnovu poslovnih želja i potreba bilo koje firme ili pojedinca.

“Procedura prije raspisivanja javnog poziva, a i ona tokom trajanja javnog poziva je bila zakonita i transparentna, a uslovi su postavljeni u skladu sa interesom ACG, odnosno, države”, rekao je Orlandić.

Kako je kazao, novi javni poziv postavio je strože uslove po svim finansijskim kriterijumima, ali i zahtijevao dodatne reference u vezi sa razvojem komercijalnih i neavijacijskih uslova u smislu davanja u zakup prostora na aerodromima u Podgorici i Tivtu.

Novi uslovi će, prema riječima Orlandića, sigurno obezbijediti zakonitost tog posla bez obzira ko će biti partner ACG, ali izvjesno i veći obim prihoda.

Sve vijesti