Erdogan pozvao građane: Menjajte zlato i $ za liru

Autor:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas građane da menjanju zlato i dolar za liru. Donald Tramp povećao tarife za turski čelik i aluminijum: Odnosi s Turskom nisu dobri!

Erdogan je poručio građanima da ne brinu posle naglog pada valute, ali ih je pozvao da promene svoje devize u lire.

Lira je danas pala oko 10 odsto na nov rekordno nizak nivo, a investitori brinu oko Erdoganove neortodoksne ekonomske politike i sankcija SAD.

U obraćanju pristalicama Erdogan ih je pozvao da promene evro, dolare i zlato koje "drže ispod dušeka" u lire.

"To je domaća i nacionalna borba", rekao je on.

"To će biti odgovor mog naroda na one koji vode ekonomski rat protiv nas", rekao je Erdogan.

Lira je još dodatno pala tokom njegovog govora.

Pročitajte:

Turska lira naglo pada, evo i zašto

Turska valuta je pala više od 66 odsto od početka godine, što je poskupelo robu u Turskoj, a i uzdrmalo poverenje stranih investitora.

Jedan od okidača novog pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča pre dve godine.

Vašington traži oslobađanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne. Sastanak na visokom nivou u sredu u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom svešteniku nije doneo rešenje.

Investitori su zabrinuti i zbog Erdoganove ekonomske politike.

Erdogan zamrzava imovinu američkim ministrima

Turski predsednik vrši pritisak na centralnu banku da ne podiže kamatne stope kako bi se nastavilo podsticanje privrednog rasta. On tvrdi da više kamate vode većoj inflaciji, što je u suprotnosti s onim što kaže standardna ekonomska teorija.

TRAMP DUPLIRAO TARIFE  ZA TURSKI ČELIK I ALUMINIJUM

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da je odobrio više tarife na uvoz iz Turske, uvodeći 20-procentnu carinu na uvoz aluminijuma i 50-procentu tarifu na čelik.

"Upravo sam dao dozolu da se dupliraju tarife na čelik i aluminijum iz Turske, budući da njena valuta, turska lira, ubrzano pada prema našem veoma jakom dolaru!", napisao je Tramp na Twitteru.

"Tarife na aluminijum će sada biti 20 odsto, a na čelik 50 procenata. Naši odnosi sa Turskom u ovom trenutku nisu dobri!", tvitovao je Tramp.

Sve vijesti