Turska lira naglo pada, evo i zašto

Autor:

Lira je danas pala na rekordno nizak nivo prema dolaru - 6,24 lire za jedan dolar, posle čega se oporavila na 5,92, ali je to i dalje ogromnih sedam odsto pada u jednom danu.

0
A- A A+
istanbul, turska, most, reka, grad Foto: MONDO/Tamara Sekulović

Turska lira danas je naglo pala, dovodeći u pitanje finansijsku stabilnost zemlje, pošto su investitori zabrinuti zbog ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i spora sa SAD koji je doveo do sankcija. 

Lira je danas pala na rekordno nizak nivo prema dolaru - 6,24 lire za jedan dolar, posle čega se oporavila na 5,92, ali je to i dalje ogromnih sedam odsto pada u jednom danu. Turska valuta je pala 66% od početka godine, što je poskupelo robu u Turskoj, a i uzdrmalo poverenje stranih investitora.

Jedan od okidača novog pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi sa pokušajem puča pre dve godine

KOGA TRAŽE SAD?

Endrju Branson je optužen u Turskoj za pomaganje grupi islamskog propovednika Fetulaha Gulena koju Ankara krivi za pokušaj državnog udara jula 2016. godine. Branson (50) živi u Turskoj 23 godine, a uhapšen je u decembru 2016. pod optužbama za "činjenje zločina u korist terorističkih grupa, bez da je bio njihov pripadnik", i za špijunažu. On te optužbe negira. On je 22. jula prebačen u kućni pritvor, ali mu preti kazna zatvora do 35 godina ako bude osuđen po obe tačke optužnice.

Vašington traži oslobađanje sveštenika i uveo je finansijske sankcije dvojici turskih ministara, a upozorio je i na moguće dodatne kazne. Sastanak na visokom nivou u sredu u Vašingtonu zvaničnika Turske i SAD o zatvorenom svešteniku nije doneo rešenje. 

Investitori su zabrinuti i zbog Erdoganove ekonomske politike. Turski predsednik vrši pritisak na centralnu banku da ne podiže kamatne stope kako bi se nastavilo podsticanje privrednog rasta. On tvrdi da više kamate vode većoj inflaciji, što je u suprotnosti sa onim što kaže standardna ekonomska teorija.

Nezavisni analitičari ocenjuju da bi centralna banka trebalo da podigne referentne kamate da obuzda inflaciju i podrži liru i smatraju da Erdogan, otkad je dobio veća ovlašćenje, ima i veću kontrolu nad centralnom bankom.

Erdogan je juče predstavio pad valute kao "kampanju" da našteti Turskoj i pozvao narod da ne brine, dok je danas uputio poziv građanima da menjaju devize u lire.

Erdogan pozvao građane: Menjajte zlato i $ za liru

"Ako oni imaju njihov dolar, mi imamo narod, imamo Alaha", rekao je turski predsednik.

I prošle nedelje je Erdogan pozvao Turke da prebace strane valute i zlato u liru kako bi pomogli turskoj valuti.

Ministar finansija Berat Albajrak, koji je Erdoganov zet, zadužen je da predstavi novi ekonomski model.

Pad vrednosti valute je posebno bolan za Tursku zato što veliki deo svog privrednog rasta finansira stranim investicijama. Padom lire, povećava se i dug turskih kompanija i domaćinstva koja imaju dug u stranoj valuti.

Zajedno sa inflacijom od gotovo 16%, to je je nanelo prilično štete turskoj privredi.

Strani investitori bi mogli da povuku svoj novac, što bi pojačalo pad valute i verovatno dovelo do finansijske nestabilnosti. 

Turske nevolje odrazile su se i na svetska tržišta i gurnula nadole berzanske indekse, dok su ojačale dolar, koji trgovci kupuju u vreme kriza. 

Danas je evro pao na najniži nivo prema dolaru u poslednjih 13 meseci, pošto je Fajnenšal tajms (Financial Times) objavio da je Evropska centralna banka zabrinuta za moguće gubitke u bankama iz evrozone koje rad u Turskoj.

Analitičari ocenjuju da bi moglo biti gubitaka za banke, ali da turski ekonomski problemi ne predstavljaju veliku pretnju za Evropu ili druge velike privrede, kao što su SAD.

Sve vijesti