Svijet slavi: Svi tajlandski dječaci spaseni VIDEO

Autor:

Okončana kriza u pećini koju je sa strahom od 23. juna pratio cio svijet. Svi dječaci i trener izbavljeni. Objavljen snimak kako izgleda spasavanje.

0
A- A A+


Najbolji od najboljih - 90 ronilaca iz cijelog svijeta, među kojima i čovek iz Srbije danonoćno su se žrtvovali i akcija je uspjela.

Spaseno je svih 12 dječaka, članova fudbalskog tima sa Tajlanda, kao i njihov trener, javljaju svjetski mediji.

Uspjeh akcije djeluje kao pravo čudo pošto je situacija samo do prije nekoliko dana izgledala bezizlazno.

Dječaci i njihov trener proveli su ukupno 17 dana u pećini, tri kilometra pod zemljom.

I kad su spasioci uspjeli da ih lociraju, za operaciju je bilo potrebno osam dana - prvo je planirana, a potom i u poslednja tri dana sprovedena u djelo.

Procjepi u pećini bili su tako uski da su ronioci kroz njih jedva mogli da se provuku, a aparate za disanje su morali da drže ispred sebe, dok su zalihe vazduha u dijelu pećine u kojoj su bila djeca morao da se stalno nadoknađuje. U akciji je stradala jedna osoba - jedan bivši pripadnik mornaričkih "foka".

Konačno, danas, je uz prisustvo tajlanskog premijera na licu mjesta, svjetlo dana su ugledali i poslednji zatočeni dječak i njegov trener. I oni su, kao i ostali, izneseni na nosilima i odvezeni u bolnicu.

Pogledajte i snimke spasavanja koji su danas objavljeni:

Izvor: Youtube/CGTN

 Poslednja faza operacije spasavanja počela nešto posle 10 časova po lokalnom vremenu.

Pećinu su napustiti i ljekar i trojica pripadnika tajlandskih "foka" koji su sa dječacima.

Istovremeno je objavljeno i da će rezultati medicinskih pregleda dosad izvučenih dječaka biti poznati za "24 do 48 sati".

DAJTE KREMA NA HLEB!

Roditelji su vidjeli osmoricu dječaka koji se od juče nalaze u bolnici, rekao je sekretar Ministarstva zdravlja Tajlanda Džedsada Čokdumrongsuk.

Sekretar dodaje da su roditelji djecu vidjeli kroz zaštitno staklo, jer još uvijek vrše preglede kako bi se utvrdilo da li neki od dječaka imaju infekcije, prenosi AP.

Džedsada kaže da postoji mogućnost da dvojica dječaka imaju plućne infekcije, ali da su "zdravi i nasmijani".

"Djeca su fudbaleri, imaju jak imunitet. Svi su veseli i srećni što će izaći, ali svakako ih mora pregledati doktor", rekao je sekretar, dodajući da će u bolnici ostati i do sedam dana.

AP navodi da doktori oprezno postupaju sa djecom, a sekretar je rekao da do sada nisu imali ovakvu situaciju.

Dječacima je apetit dobar, rekli su da su strašno gladni i za doručak su tražili hleb sa čokoladnim prelivom, čemu su se prvobitno protivili doktori, jer su dečake hranili lako varljivom i uglavnom bezukusnom hranom, ali su na kraju popustili, navodi Rojters, pozivajući se na izjavu sekretara.

Dvije trećine tima spaseno, u pećini još 4 dječaka!

U jučerašnoj akciji spasavanja iz pećine u Tajlandu izvučena su četiri dječaka, koliko i prethodnog dana, potvrdili su predstavnici tajlandske mornarice.

 Njihova imena nisu objavljena iz poštovanja prema porodicama dječaka koji se još nalaze u pećini.

Izvor: YouTube/Euronews

Grupa od 12 dečaka i njihov trener nalazili su se u pećini od 23. juna.

Drama u Tajlandu:Za spas sve djece ostalo 3-4 dana?

Tagovi:
Sve vijesti