Ko je vaš favorit za predsjednika Crne Gore?

Autor:

Izbori za predsjednika Crne Gore zakazani su za 15. april, ali čitaoci Monda, po običaju, imaju priliku da glasaju nešto ranije u našoj “predizbornoj anketi”!

Ko je vaš favorit za predsjednika Crne Gore? Foto: MONDO

Od prvih neposrednih izbora za predsjednika Crne Gore održanih 1990. godine, nikada se nije sa nije desilo da se na ime kandidata vladajuće partije ili koalicije čeka duže i sa više neizvjesnosti kao što je to bio slučaj uoči predstojećih.

Dilema vezana za ime ime predsjedničkog kandidata DPS-a, riješena je tačno sedam dana uoči isteka roka za predaju potpisa podrške DIK-u. Da li se na odluku vrha vladajuće partije čekalo toliko dugo zbog marketinškog efekta, ubjeđivanja lidera stranke ili navodnog pritiska iz inostranstva da se ne vraća nadržavničke funkcije kako se spekulisalo po opozicionim kuloarima, ostaje da se nagađa, tek kandidatura Mila Đukanovića bila je u ponedjeljak 19. marta politička vijest dana ne samo u Crnoj Gori.  

Da je dugogodišnji crnogorski premijer koji je u jednom mandatu obavljao i funkciju predsjednika Crne Gore, prije pola godine saopštio da je spreman da uđe u trku za predsjednički mandat, bila bi to svakako naslovna ali ne i vijest koja će toliko ustalasati javnost. Jer, sva istraživanja javnog mnenja potvrđivala su ono što je bilo jasno i onim površno upućenim u situaciju na crnogorskoj političkoj sceni – da ime Mila Đukanovića ima najveću težinu od svih potencijalnih kandidata vladajuće partije i koalicije pa je samim tim i očekivano da on bude kandidat. 

 Samim tim, višemjesečno spekulisanje opozicionih subjekata i medija o tome smije li lider DPS-a da se kandiduje na predsjedničkim izborima, kao i njegovo diskretno najavljivanje da nije zainteresovan za povratak na državničke funkcije, te nagađanja oko mogućih drugih kandidata DPS-a ako to već neće biti šef partije, izboru Đukanovića dalo je svojevrsnu notu spektakularnosti. Uprkos tome što će birače zadržati u rovovima u kojima su se odavno ušančili gotovo svi politički subjekti u Crnoj Gori, na frontu “za i protiv Mila Đukanovića”, a na kojem lider DPS-a još nije pretrpio poraz…

Dok je višemjesečno iščekivanje na izbor kandidata vlasti, u DPS-u okončano “standing ovation” reakcijom članova i simpatizera partije, promocija “zajedničkog”, kao i stranačkih i nezavisnih kandidata opozicije tekla je u znaku međusobnog “podmetanja klipova”. Nesloga i nadgornjavanje između opozicionih partija dobila je uvođenjem pitanja zajedničkog kandidata za predsjednika samo novi ritam, koji je, između ostalog doveo i do toga da su predsjednički kandidati minulih nedjelja nicali kao pečurke poslije kiše.

Prvi je kandidaturu za predsjednika najavio poznati fizičar Dragan Hajduković, idejni tvorac projekta Ekološka Crna Gora angažovan u CERN-u, koji već ima iskustva sa predsjedničkim kandidaturama i "Sizifovskom borbom" za prostor na poliitčkoj sceni Crne Gore bez podrške “partijskih infrastruktura”.

 Nakon njega kandidaturu je najavio i univerzitetski profesor prava Đorđije Blažić a zatim i predsjednik vanparlamentarne Stranke pravde i pomirenja (SPP) Hazbija Kalač. Kao nezavistan kandidat pojavio se potom i privrednik Vasilije Miličković.

Poslije njih uslijedile su kandidature lidera novoformiranih stranaka Prave i Ujedinjene Crne Gore Marka MIlačića i Gorana Danilovića, a potom i, u ime SDP-a, poslanice Draginje Vuksanović. Jedina žena među predsjedničkim kandidatima dobila je u međuvremenu i podršku Demosa na čijem se čelu nalazi jedinstveni kandidat opozicije na prethodnim predsjedničkim izborima Miodrag Lekić.

U minut do izbora kandidata DPS-a, kao zajednički kandidat većeg dijela opozicionih parlamentarnih stranaka isplivao je Mladen Bojanić, bivši poslanik Pozitivne Crne Gore koji je nakon rascjepa u ovoj stranci (i nastajanja URA), nastavio da djeluje kao nezavistan političar. Njegovu kandidaturu su podržali Demokratski front, Demokratska Crna Gora, SNP, URA što mu je, uprkos tome što se poslednji iz redova opozicije kandidovao, donijelo titulu najjačeg opozicionog kandidata za predsjednika na predstojećim izborima.

Profesor Đorđije Blažić, povukao je kandidaturu i podržao kandidata većeg dijela opozicije Mladena Bojanića. Ostali kandidati su poziv najjačih opozicionih parlamentarnih stranaka da se povuku u korist Bojanića odbili.

Dragan Hajduković uz poruku "
najbolji sam kandidat, neću odustati u korist mediokriteta". Goran Danilović uslovio je odustajanje bar jednom potpisanom ostavkog lidera opozicionih stranaka koje podržavaju Bojanića u slučaju njegovog poraza. Marko Milačić je nakon predaje liste sa potpisima podrške poručio da se "ne povlači istrošenim i vječitim"

Da li će svih navedenih osam potencijalnih kandidata za predsjednika uspjeti da ozvaniče kandidaturu, ostaje da se vidi. Za to im je potrebno 7,933 potpisa birača čiju regularnost treba da potvrdi DIK.

U cilu lakše provjere potpisa Državna izborna komisija pokrenula je aplikaciju preko koje je moguće provjeriti da li je dat potpis podrške nekom predsjedničkim kandidatima veliki. S obzirom da je već prvih dana funkcionisanja ove aplikacije veliki broj građana prijavio da su njihovi potpisi zloupotrijebljeni, neizvjesno je i da li će DIK prihvatiti sve podnešene kandidature.

Izbori za predsjednika Crne Gore zakazani su za 15. april. Čitaoci Monda, po običaju, imaju priliku da glasaju za svog favorita u našoj “predizbornoj anketi”. 


Sve vijesti