Kojeg kandidata ste podržali, provjerite

Autor:

Državna izborna komisija (DIK) razvila je softversko rješenje koje će biračima omogućiti da provjere kojem predsjedničkom kandidatu su dali potpis podrške i da li je on zloupotrijebljen.

DIK, kako je saopšteno, provjerava da li je osoba koja je dala potpis podrške upisana u birački spisak i da li je podržala više od jednog kandidata. Navodi se da se u bazi podataka nalaze svi birači koje je DIK unio nakon postupka provjere.

Softversko rješenje biće postavljeno na veb /web/ adresi potpisi.dik.co.me, a na veb sajtu DIK-a nalaziće se link za povezivanje sa navedenom adresom.

Iz DIK-a su objasnili da birač u cilju efikasne provjere treba da unese svoj jedinstveni matični broj, čekira kvadratić za validaciju, odradi uslove validacije i, ako je sve u redu, startuje opciju Provjeri.

Oni su ukazali da će birač, ako nije upisan u bazu podataka, dobiti odgovor da se ne nalazi u bazi provjerenih potpisa podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore za izbore zakazane za 15. aprila.

Iz DIK-a su naveli da će birač, ako je upisan u bazu podataka, dobiti odgovor da se nalazi u bazi provjerenih potpisa podrške i ime i prezime kandidata kojeg je podržao.

“Ako je birač podržao više od jednog kandidata u odgovoru će biti svi navedeni”, dodaje se u saopštenju.

CDT: Građani prijavljuju zloupotrebu potpisa


Centru za demokratsku tranziciju (CDT) se, nakon pokretanja aplikacije Državne izborne komisije, javilo nekoliko građana koji sumnjaju da su im zloupotrijebljeni podaci za podršku predsjedničkim kandidatima, saopštio je direktor te nevladine organizacije (NVO), Dragan Koprivica.

On je kazao da će CDT sve prikupljene informacije i činjenice dostaviti Vrhovnom državnom tužilaštvu i pozivao ih da brzom i energičnom akcijom utvrde ima li elemenata krivičnog djela.

“Pozivamo građane da provjere da li su njihovi podaci zloupotrijebljeni i da o tome obavjeste nadležno tužilaštvo ili CDT na mejl cdtmn@t-com.me”, naveo je Koprivica.

CDT je pozvao sve medijske kuće, NVO i političke partije koje su jednoglasno donijele odluku da se građanima omogući provjera potpisa, da svojim angažmanom doprinesu da se eventualne zloupotrebe otkriju i prijave.

Sve vijesti