Ustavni sud može poništiti potpise

Autor:

Ustavni sud, ukoliko se utvrdi da potpisi podrške za predsjedničku kandidaturu nijesu vjerodostojni, može da odlučuje i po službenoj dužnosti, saopštio je profesor ustavnog prava Blagota Mitrić.

0
A- A A+

ustavni sud.jpg Foto: mondoMitrić, koji je i bivši predsjednik Ustavnog suda, je za Pobjedu kazao da je kandidat za predsjednika, čiju je kandidaturu potvrdila Državna izborna komisija (DIK), validan da vodi kampanju i učestvuje na izborima.

„Onaj ko nije zadovoljan odlukom Komisije, može da uloži ustavnu žalbu, a Ustavni sud može ili da potvrdi ili da preinači odluku DIK-a. Ako se utvrdi da potpisi podrške nijesu vjerodostojni, Ustavni sud može da odlučuje i po službenoj dužnosti“, saopštio je Mitrić.

Državna izborna komisija pokrenula je u ponedjeljak aplikaciju potpisi.dik.co.me putem koje građani mogu, ukucavanjem svog matičnog broja, provjeriti da li su i kome dali potpis podrške za predsjedničku kandidaturu.

Kojeg kandidata ste podržali, provjeriteIspostavilo se da su potpisi velikog broja građana, među kojima su i pojedini poslanici i novinari, zloupotrijebljeni. Prema informacijama Pobjede, do sinoć je Centru za demokmjratsku tranziciju (CDT) zvanično oko 400 građana poslalo žalbe da su im imena zloupotrijebljena u kampanji prikupljanja potpisa.

Falsifikovani potpisi zaposlenih u Sudu?Rasplet te nesvakidašnje situacije, koja ugrožava kredibilitet predjedničkih aspiranata kojima je potvrđena kandidatura, nije lako predvidjeti.

„Po mom mišljenju, i procesno-pravno i materijalnopravno, kandidature za predsjednika postale su legitimne i legalne onog trenutka kada ih je DIK potvrdila. Sadašnja faktička situacija je da su otkriveni potpisi koji nijesu vjerodostojni. Oni se, međutim, ne mogu poništiti od DIK-a, već to može samo nadležni sud, a to je jedino Ustavni sud“, kazao je Mitrić.

Milačić: Ovo je maslo režima!On je dodao da Ustavni sud donosi odluku da li će se ti potpisi priznati.

Prema riječima Mitrića, kada su u pitanju izborni sporovi, jedini pravni put za njihovo rješavanje je Ustavni sud koji donosi konačnu odluku, a, kako je rekao, uporedo se može voditi krivični postupak pred redovnim sudovima protiv onih koji su učinili krivotvorenje.

Sve vijesti