Đukanović: Očekujem pobjedu u prvom krugu

Autor:

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, kazao je da je odluka da se kandiduje na predsjedničkim izborima izraz odgovornosti prema tekovinama i budućem razvoju Crne Gore i poručio da vjeruje u pobjedu u prvom krugu.

Đukanović: Očekujem pobjedu u prvom krugu Foto: MONDO/Gordana Bojanić


Glavni odbor DPS-a jednoglasno je podržao predlog Predsjedništva da kandidat te partije za predsjednika Crne Gore bude Đukanović.

Đukanović je nakon sjednice Glavnog odbora rekao da je počastvovan odlukom da se njemu ukaže povjerenje da predstavlja partiju na predsjedničkim izborima koji će biti održani 15. aprila.

„Ova odluka je izraz moje odgovornosti prema tekovinama i potrebama budućeg razvoja Crne Gore“, rekao je Đukanović i dodao da će njegova orjentracija bila drugačija.

„Kada se bavite poslom kojim se ja bavim duže od četvrtine vijeka, onda se podrazumijeva da ste pristali da usaglašavate vaše lične planove sa osjećajem odgovrnosti prema političkim, partijskim i društvenim obavezama. To je moja i percepcija najbližih kolega“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, važno je da Crna Gora nastavi da igra pozitivnu ulogu promotera evropskih vrijednosti u regionu.

„Najsnažniji potencijal koji Crna Gora ima je upravo skoncentrisan u DPS-u“, dodao je Đukanović.

Đukanović je kazao da ne misli da je DPS kasnio sa odlukom o predsjedničkom kanididatu i da su u partiji prepuni optimizma. On je rekao da imaju dovoljno vremena za završnicu kampanje i dodao da DPS nije nov politički subjekt. 

“Građani dosta znaju o nama i spremni smo za fer političku utakmicu. Nemamo u planu druge kandidate, niti da se nadmećemo. Namjeravamo da u kampanji predstavimo naša ostvarenja i kako mi vidimo mogućnosti budućeg razvoja crnogorske ekonomije i demokratije u narednih pet godina", poručio je Đukanović.

On je rekao da zna šta su ovlašćenja predsjednika Crne Gore i naglasio da ne nema potrebu da koristi druga mimo onih namijenjenih, ako mu građani ukažu povjerenje.

„Spreman sam da budem dio odgovornog tima državne politike Crne Gore, koji će djelovati sinhronizovano, skladno i odlučno u pravcu dalje afirmacije evropskih vrijednosti i tima koji će istrajno stajati sa ispruženom rukom prema svim drugim akterima političke scene, sa namjerom da uspješnije nego do sada prevazilazimo podjele i nasleđe koje je značajno ograničavalo tempo ukupnog razvoja“, poručio je Đukanović.

On je kazao da je optimističan i ubijeđen da je u stanju da zadovolji u maksimalnoj mjeri očekivanja crnogorskih birača.

„Da ćemo biti dovoljno ubjedljivi da pobijedimo već u prvom krugu i na taj način prištedimo energiju za nove izazove koji će stojati pred nama. Vjerujem da ću biti u stanju da nakon pobjede sa Vladom, parlamentom, sudskom vlašću doprinosim daljem razvoju crnogorskog društva“, zaključio je Đukanović.

Đukanović je bio premijer sedam puta, a dužnost predsjednika Crne Gore obavljao je od 1998. do 2002. godine, dok je Crna Gora bila članica bivše zajedničke države sa Srbijom. 

Državna izborna komisija potvrdila je do sada predsjedničke kandidature Hazbije Kalača, Vasilija Miličkovića i Marka Milačića.

Učešće na izborima su najavili Mladen Bojanić, Draginja Vuksanović, Goran Danilović i Dragan Hajduković. Kandidaturu je povukao Đorđije Blažić, koji je podržao Bojanića.

Rok za podnošenje kandidatura za predsjednika Crne Gore je do 26. marta.

KANDIDATI:

Mladen Bojanić

Draginja Vuksanović

Goran Danilović

Dobrilo Dedeić

Dragan Hajduković

Hazbija Kalač

Vasilije Miličković

Marko Milačić

Blažić povukao kandidaturuSve vijesti