"Na fer izborima svako će pobijediti Đukanovića"

Autor:

Svaki kandidat opozicije može, na fer i slobodnim predsjedničkim izborima, pobijediti lidera DPS-a Mila Đukanovića ako se kandiduje na tu funkciju, smatra predsjednik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić.

0
A- A A+

  On je novinarima, nakon konferencije "Stabilokratija ili demokratija" koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje, na pitanje zašto to do sada nijesu učinili, rekao da je na prošlim predsjedničkim izborima pobijedio Miodrag Lekić.

"Sada je došlo vrijeme da dobijemo fer i slobodne izbore, i svaki će ga (Đukanovića) pobijediti", smatra Krivokapić.

Lekić o predsjedničkoj kandidaturi: Još ne znam...On je kao primjer naveo Srbiju gdje je, kako je kazao, Slobodan Milošević zakazao izbore ranije da bi pobijedio na njima.

"Čim su se malo poboljšali uslovi na izborima, on je izgubio", dodao je Krivokapić.

Na pitanje da li će se on kandidovati, Krivokapić je kazao da će opoziciji biti prioritet da nađe zajedničkog kandidata.

"Pitanje je i da li ćemo ići na te izbore. Ja sam nagovijestio da, ako budu i dalje postojeći uslovi, i ako nemamo sistem koji će obezbijediti slobodne i fer izbore, mislim da je rješenje njihov bojkot", kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li opozicija planira neke nove akcije, osim bojkota koji traje više od godinu, on je rekao da će sačekati da se završe lokalni izbori. Kako je naveo, ove sedmice će biti sastanak građanske opozicije, na kojem će pripremiti akciju i analizirati trenutno stanje.

"Da vidimo da li je moguće izlaziti više na izbore u ovim uslovima. Kao što znate, mi na ove lokalne izbore izlazimo u svim tim štetnim i neravnopravnim uslovima da bismo sačuvali kakvu-takvu ukupnu političku stabilnost, barem na nekom nivou", precizirao je Krivokapić.

On je rekao da su, generalno, lokalni i predsjednički izbori bez normalnih uslova, prilika da opozicija razmišlja o bojkotu »i da, samim tim, radikalizujemo stanje i da idemo ka makedonskom scenariju«.

"Ja preferiram ka crnogorskom scenariju, da kroz parlamentarni dijalog dođemo do prelazne vlade, bilo kojeg tipa, koja je otvorena za modeliranje", kazao je Krivokapić.

On je istakao da vlada Demokratske partije socijalista ne može pripremiti nijedne izbore većeg obima, pa ni lokalne.

"Mi investiramo u budućnost Crne Gore trpeći na lokalnim izborima, svakako nespremni da na državne izbore izađemo ponovo u uslovima u kojima je nemoguće dobiti", rekao je Krivokapić.

Upitan da prokomentariše ocjenu lidera Ujedinjene Crne Gore, Gorana Danilovića, da trenutno ne postoji scenario za prelaznu vladu, Krivokapi je kazao da nije bilo scenarija ni kada je prelazna vlada napravljena kroz parlamentarni dijalog.

"DPS je bio protiv, Demokratski front je bio protiv, a parlament je napravio prelaznu vladu. Nemojte da sumnjate u nešto što smo već uspjeli da uradimo. Mi stalno imamo problem da ne cijenimo svoja dostignuća", naveo je Krivokapić.

On je istakao da "stanje permanentnog državnog udara ne može trajati".

"I da će sljedeći izbori biti ono čemu izbori služe – da se dođe do volje građana i da se krene iz krize. Izbori služe da se kriza prekine, a ne da se produbi. DPS stalno od izbora pravi produbljivanje krize", zaključio je Krivokapić.

Sve vijesti