Spektakl Kamene simfonije u Baru! (FOTO, VIDEO)

Ovogodišnje izdanje muzičke manifestacije „Ljeto sa zvijezdama“ u Baru ostaće upamćeno po spektakularnom nastupu violinistkinje Dine Desančić i rok benda Akademija.

Spektakl Kamene simfonije u Baru! (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Anto Baković

Nastup proslavljenog Big Bend orkestra Dejana Petrovića trebao je da bude jedan od centralnih događaja ovogodišnje muzičke manifestacije Ljeto sa zvijezdamau Baru. I bio bi, s obzirom na moćnu svirku i očekivanu energiju na sceni najboljeg trubačkog ansambla na Starom kontinetu, da uvertira muzičkog hepeninga nije bila povjerena violinistikinji Dini Desančić i rok bendu Akademija.

Četrdesetk minuta koliko su proveli na bini bilo je dovoljno Dini i barskim „akademcima“ za proizvodnju muzičkog zemljotresa kakav, vjerovatno niko osim najvećih fanova i poznavaoca rada i djela ovog sastava nije očekivao.

 Mini koncert uoči nastupa čuvenog orkestra iz Užica bio je zapravo promocija turneje „Kamene simfonije“ na koju Dina kreće sa, po mnogima, najboljim klupskim rok bendom regiona. Turneja je tako nazvana po istoimenoj kompoziciji profesorice violine iz Bara, a donosi originalno upakovanu i nevakidašnju kombinaciju klasične i rok muzike.

Koncert na Šetalištu Kralja Nikole otvoren je izvođenjem Mocartovog Turskog marša, nakon čega je uslijedila Betovenova Peta simfonija, potom Dinina Kamena simfonija, pa mađarski tradicional Čardaš, Bramsova Mađarska narodna igra br 5, izraelski tradicional Hava Nagila, filmska muzika iz Pirata sa Kariba, italijanski partizanski evergrin Bella Ciao, ruski tradicionali Kazačok i Podmoskovske večeri, i na kraju Balaševićev Čardaš.

Pogledajte FOTOGALERIJU sa koncerta:Sjajno aranžirana kombinacija klasike uz hard rock pratnju, uz maestralnu solažu Dine Desančić i spektakularnu pratnju Akademije, dali su koncertu pečat nezaboravnog, pa su pred smjenu na bini i asovi Petrovićevog Big Benda, pomalo zatečeni muzičkim vatrometom, potvrdili da su lišeni sujete čestitajući kolegama iz Bara na fenomenalnom nastupu.

Utisci sa koncerta su sjajni. Znam da klasika i rok nisu muzički žanrovi koji imaju baš mnogo ljubitelja u Crnoj Gori, posebno kada su kombinovani, ali reakcija publike je bila odlična i veoma sam srećna zbog toga. Imali smo turbulentne pripreme za ovaj koncert ali svi smo borci i veliki radnici tako da smo našli kompromis i na kraju dobili dobar rezultat. Hvala Turističkoj organizaciji Bar što nam je omogućila ovakvu promociju turneje Kamene simfonije, i naravno mojim momcima iz Akademije što su me u svakom smislu ispratili u ovom projektu“, prokomentarisala je za MONDO nakon koncerta Dina.

U profesionalnom snimku kompletnog koncerta čitaoci MONDA moći će da uživaju za nekoliko dana, a djelić atmosfere sa nezaboravnog nastupa profesorice Desančić i Akademije, do tada možete pogledati u našim video prilozima.

Hava Nagila

Izvor: YouTube

"Turski marš"

Izvor: YouTube

Peta simfonija, muzika iz filma Pirati sa Kariba...

Izvor: YouTube

Sve vijesti