Akademija za muzičke sladokusce (FOTO, VIDEO)

Autor:

Bend koji ne slučajno nosi ime Akademija, poznat kao jedan od najboljih ako ne i najbolji izvođački sastav u Crnoj Gori, promovisao je danas svoj prvi album!

Akademija za muzičke sladokusce  (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Anto Baković

Na opasku da je riječ o prvom albumu Akademije, frontmen barskog benda Božidar Gagović Čiča u razgovoru za Mondo kaže da nije riječ ni o prvom ali ni o novom albumu.

Riječ je o albumu sa naših 15 starih autorskih hitova, specifičnom po tome što je riječ o skupu 15 numera 15 različitih muzičkih žanrova. Zbog toga, ali i načina na koji je ovo izdanje nastalo i kako je i koliko dugo rađeno, kažem da nije riječ ni o novom niti o prvom albumu, ali vjerujem će se na sledeći čekati 15 godina“, objasnio je u polušaljivom tonu Gagović.

U kreaciji i studijskoj izvedbi 15 pjesama na albumu koji je naslovljen jednostavno, imenom benda – Akademija, učestvovala su čak 24 muzičara!

I svi su Barani, iako neki više ne žive pod Rumijom. Pjesme su nastajale tokom 14 godina postojanja ovog benda koji je mijenjao sastav ali ne i ime, na čemu nam neki zamjeraju“, kaže Gagović koji je autor 11 pjesama sa albuma.

Na konferenciji za medije u restoranu Gvardija u Baru, poznati crnogorski rok kritičar i publicist a Željko Milović koji je u pjesmi “Noć bez kraja” snimljenoj 2002. i sam bio vokal Akademije, podsjetio je da je riječ o bendu poznatom i po tome da izbjegava probe.

To je ono najgore što može da nam se desi”, nadovezao se na Milovićevu opasku bubnjar Akademije od nastanka benda Ratko Stanisavljević Raštan.

Naša jedinstvenost je možda u tome što smo mi usviravani zapravo na koncertima. To je otišlo toliko daleko da kada smo snimali većinu od ovih pjesama koje su na albumu jednostavno smo ušli u studio kao na koncertu odsvirali i otpjevali. To je posledica, biću neskroman, muzičkog kvaliteta članova benda i dugogodišnje saradnje u kojoj kao i u svakoj zajednici ima varnica ali nema muzičkih nesporazuma”, nadovezao se Gagović.Pored Božidara Čiče Gagovića, autori pjesama na albumu Akadmija bili su i Miki Jelenić koji potpisuje dvije numere, a po jednu Dejan Senić i Milenko Lokmer.

U ulozi vokala našli bili su Đorđe Milovanović, Milović, Gagović , Renata Perazić,  Davor Vučetić i Gavro Ugrenović. Grafički dizajn CD-a je djelo Dejana Senića a za fotografiju omota je poslužila umjetnička slika Starog Bara Branka Maljevića.

Na ovaj poduhvat podstakao nas je Željko Milović ali i to što nam je ova godina dobro počela jer smo snimili tri sjajne kompozicije u izvanrednim muzičkim studijima “Gain” kod Novaka Noca Brajovića i u “Industriji zvuka” kod MIlića Dragovića.Te pjesme su povuke druge i tako se”odmotalo” . Bilo je intervencija na pjesmama snimanim prije desetak godina. Trudili smo se da iz svake izvučemo maksimum”, prokomentarisao je Gagović i dodao su, pored Niklanovića za izlazak albuma najzaslužniji Branko  Ugrenović, NVO Bubulj, Miki Jelenić, Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj i Radio Bar.

Sve pjesme sa albuma Akademija možete poslušati ili “skinuti” OVDJE.

Gagović i Stanisavljević su od 15 numera kao najdražu istakli džez instrumetal posvećen Crnoj Gori koji nosi ime na albanskom jeziku "Malit te zi" na kojem je maestralno trubačke dionice odsvirao profesor Novak Mijović.

Izvor: YouTube


Promociji prvog albuma Akademije prisustvovali su i ostali članovi benda Gavro Ugrenović (vokal), Mladen Kovačević (klavijature), Miraš Mirković (bas gitara), kao bivši asovi sastava i Branko Maljević čija je fotografija poslužila za omot CD-a, eks bubnjar Goran Đuranović i brojni prijatelji kultnog barskog benda.


Sve vijesti