Neočekivani znaci da vas partner vara

Autor:

Osećate se nesigurno u vezi i sumnjate da vas partner vara? Kako da znate da li ste to umislili ili možda ima razloga za sumnju?

0
A- A A+

  Ekspert za govor tijela i psiholog Filip Edkok otkriva koji to suptilni znaci otkrivaju da vas partner vara.

Edkok ističe da ovi znaci ne moraju sigurno da znače da vas partner vara, ali kaže da je ovakvo ponašanje tipično za ljude koji lažu i varaju.

Detalji ga otkrivaju

Kada je neko iskren u vezi sa tim gdje je bio i šta je radio, neće vas zamarati detaljima. Sa druge strane, kada neko manipuliše istinom, ubaciće (izmisliće) što više detalja, kako bi prikrio prevaru.

Kao primjer, psiholog navodi da će osoba koja vas laže, na primjer, navoditi koja je pjesma bila na radiju kada su vozili od tačke A do tačke B.

Oči su ključan znak

Ako vas neko "farba", izbjegavaće da vas pogleda u oči. To znači da će skretati pogled kada govore o "ključnim" momentima.

Sa druge strane, neki lažovi će vas konstantno, neprirodno dugo, gledati u oči, kako bi njihove laži djelovale uvjerljivije.

Promjena u disanju

Obratite pažnju na to kako diše. Ako vas partner laže i izmišlja priču, njegova priča neće zvučati prirodno. On mora pažljivo da smisli šta će da vam kaže i zato će zaboraviti da prirodno diše. Kao rezultat toga, disaće nejednako dok vas laže.

Kada izmišlja priču, neizbježno je da će biti samosvjesniji jer zna vas laže /vara i plaši se da ćete ga "provaliti". Osim toga, ako se uplaši da ga "skenirate" dok vas laže, njegovo tijelo će poslati najviše krvi u dio tijela u koji gledate - u lice. Zato će pocrvenjeti i pokušat da sakrije lice, naročito ako dovedete u pitanje to što vam je upravo rekao.

Obratite pažnju na ruke

Kada sa nekim razgovaramo, naše šake imaju veoma važnu ulogu. Na primjer, kada lažemo, nesvjesno ćemo šakama prekriti usta, kao da ćemo na taj način sakriti istinu.

Zato iskusni lažovi koji znaju da ih šake mogu otkriti, pokušavaju to da prikriju praveći izvještačene pokrete rukama, poput "krckanja" prstima, nervoznog dodirivanja šakom o šaku…

Usne i obrve

Bez obzira na to što izgleda tako samouvjereno dok vam odgovara gdje je sinoć bio, usne i obrve mogu da ga odaju ako laže - pomjeraće obrve gore-dolje, a usne će povremeno stiskati jednu o drugu, kaže ekspert.

Vjerujte svom instinktu

Ovaj psiholog kaže da ako vam instinkt govori da nešto nije u redu, vjerovatno ste u pravu. Naime, kada podsvijest pošalje signal svijesti da "nešto nije kako treba", taj dio mozga je u većini slučajeva u pravu, zaključuje on.

Tagovi:
Sve vijesti