• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste nam poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNAMO ZA TURCIZME U NAŠEM JEZIKU, ALI ZNATE LI KOJE SE TO RIJEČI SA NAŠIH PROSTORA KORISTE U TURSKOJ?

Autor Gordana Šćepanović Izvor Kurir

Naš narod je dugi niz godina bio pod vladavinom turaka i prihvatio od njih mnoge običaje i riječi, ali i oni su od nas nešto ponijeli sa sobom

 Koje riječi sa naših prostora koriste Turci Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Da je naš jezik prepun turcizama već je dobro poznata činjenica. To su riječi koje su preuzete iz turskog jezika i karakteristične su za jezike naroda koji su bili pod vlašću Osmanskog carstva, kao što su grčki, bugarski, makedonski, jermenski i srpski.

Smatra se da je nakon 500 godina pod njihovom vladavinom našjezik "naslijedio" od turaka preko šest hiljada riječi. Neke od njih su zastarjele, neke potpuno nestale iz upotrebe, ali i dalje svakodnevno koristimo barem tri hiljade riječi koje su nam stigle iz turskog jezika.

Burek, budala, bašta, ćup, džep, džem, džin, majmun, pamuk, papuče, pare, pita, rakija, sanduk, torba, top, zanat… samo su neke od njih.

Izvor: Profimedia

Viševjekovno miješanje naroda dovelo je do toga da i Turci usvoje i počnu da koriste neke slovenske riječi. Neki domaći stručnjaci smatraju da je takvih riječi u turskom čak 1000, ali u stvarnosti se većina njih više ne koristi ili se koristi veoma rijetko.

Interesantno je da je najviše ostalo izraza koji se odnose na administrativne nazive, zakonske norme, kao i rudarstvo. U svakodnevnom govoru Turaka može se pronaći tek nekoliko riječi slovenskog porijekla, kao što su kralj/kraljica, četa, višnja, kosa (alatka)…

Međutim, samo za jednu riječ se sa sigurnošću može reći da je naša, a to je Božić. Turci izgovaraju kao „Bodžuk“. Kada kažu „Bodžuk“ misle na praznik rođenja Hrista koji pravoslavci proslavljaju 7. januara.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA