Kneževiću oduzeti pasoši i uveden elektronski nadzor

Autor:

Nadležni pravosudni organi u Londonu započeli su postupak ekstradicije odbjeglog biznismena i vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, saznaje Stndard.

Kneževiću oduzeti pasoši i uveden elektronski nadzor Foto: MONDO

Kako javlja RTCG, Knežević je dobrovoljno saslušan jutros u londonskom sudu, gdje su mu oduzeti crnogorski, britanski i kiparski pasoš.

Nakon što mu je određena kaucija od 70. 000 funti, kako dalje navodi RTCG, Kneževiću je uveden elektronski nadzor, zabranjeno da se približava aerodromima, željezničkim stanicama i lukama.

Kneževiću je zabranjeno kretanje van kuće poslije 23 sata.

Od Kneževića je zatraženo da do 17. oktobra, kada je zakazano naredno ročište u pisanoj formi iznese sve argumente protiv njegove ekstradicije kao i da predoči dokaze na koje ima namjeru da se poziva.

Knežević je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucjenama.

Krivični procesi u predmetima u kojima se Knežević označava kao vođa kriminalne grupe, vode se protiv 79 osoba i 95 kompanija, zbog sumnje da su od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, prali novac.

Tokom istrage utvrđeno je da su firme sa sumnjivim poslovanjem otvorile račune u Atlas banci i da su ovlašćene osobe preko tih računa, korišćenjem sistema e-komerc, prale novac i većinu sredstava prenosile svojim osnivačima nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u of-šor destinacijama.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić nedavno je kazao da je država zaplijenila preko 62 miliona eura sumnjivog novca koji je pripadao toj organizaciji.

Sve vijesti