KCCG lani napustilo 20 a nedostaje 100 ljekara!

Autor:

Klinički centar Crne Gore KCCG u proteklih godinu napustilo je preko 20 ljekara a prema master planu razvoja zdravstva 2019-2023. godine ovoj instituciji nedostaje oko 100 ljekara!

KCCG lani napustilo 20 a nedostaje 100 ljekara! Foto: MONDO/Gordana Bojanić

Prema analizi Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra, najdeficitarnije oblasti u KCCG su hematologija i reumatologija, a postoje i oblasti gdje se mora vršiti nadomještaj novim kadrom zbog odlaska ljekara u penziju, piše Dan.

List navodi da su iz Sindikata doktora medicine KCCG naveli da se nastavlja osipanje ljekarskog kadra iz javnog zdravstva. 


Podgorički dnevnik piše da je dr Srđa Ilić, specijalista radiologije, novi radni odnos zasnovao je u Belgiji. Klinički centar je napustila dr Dubravka Barović Džankić, internista kardiolog koja je novi radni odnos zasnovala u privatnoj zdravstvenoj ustanovi.


Ortoped Bladimir Vujović je novi radni odnos zasnovao u PZU, anesteziolog Marijana Karišik na Malti, ortoped Nenad Vukčević u PZU kao i urolog Dragan Đurović koji je novi radni odnos zasnovao je u klinici Kodra.

Dr Žarko Borović, plastični hirurg, je takođe novi radni odnos zasnovao u privatnoj zdrastvenoj ustanovi kao i Nataša Jovović, dječiji oftamolog. Dr Jovana Biševac je u Norveškoj, saopštili su iz Sindikata doktora, prenosi Dan.

List dodaje da se u strategiji razvoja u Crnoj Gori još uvijek ne postoji sistemsko praćenje indikatora kvaliteta i bezbjednosti, što znači da nema obaveze obaveznog vođenja indikatora kvaliteta.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u crnogorskom zdravstvenom sistemu radi 1.647 ljekara, od čega 1.087 specijalista i 93 užih specijalista.

Analiza je pokazala da će svim zdravstvenim ustanovama nedostajati oko 200 ljekara u narednih pet godina.

Tagovi:
Sve vijesti