U službama hitne pomoći fali ljekara

Autor:

Zavod za hitnu medicinsku pomoć raspisao je konkurs za 15 slobodnih radnih mjesta za koja se nije javio nijedan doktor, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Saša Stefanović.

0
A- A A+
hitna pomoć, pruga Foto: MONDO/Mladen Stojović

  On je potvrdio stavove Sindikata doktora medicine da fali ljekara u službama hitne pomoći.

„Na birou rada nema doktora medicine i to je osnovni razlog deficita ljekara u zdravstvenim institucijama“, kazao je Stefanović za Pobjedu.

Dodatni problem, kako je kazao Stefanović je i to što se najveći broj mladih ljekara kratko zadržava u jedinicama hitne pomoći, jer odlaze na specijalizacije.

„To je nešto što ne krijemo. Ali mi u gradovima moramo po zakonu da održavamo 24 časa hitnu pomoć i pitanje je da li je bolje da imamo tri doktora i da oni pokrivaju traženo ili da ugasimo hitnu pomoć“, rekao je Stefanović.

Prije nekoliko dana u Pljevljima se dogodio incident, kada je pacijentkinja koja je tražila pomoć u hitnoj službi upućena kod izabranog ljekara, jer je ekipa Hitne žurila na intervenciju po pozivu.

Nezadovoljna pacijentkinja prvo je nasrnula na medicinski tim, a onda i kamenicom gađala ambulantno vozilo.

Tim povodom oglasili su se iz Sindikata doktora medicine upozoravajući da će sve veći deficit medicinskog kadra stvarati sve veće nezadovoljstvo pacijenata i objašnjavajući da je do incidenta došlo jer u Hitnoj pomoći u Pljevljima nema dovoljno ljekara

Stefanović je kazao da je sistematizacijom u toj ustanovi predviđeno pet ljekara, ali i da ih nema.

On je istakao da Službe hitne pomoći, osim deficita doktora opterećuje i praksa da svakodnevno primaju pacijente čiji zdravstveni problemi upućuju na druge medicinske centre koji ih neopravdano usmjeravaju na hitnu.

„Na taj problem, dodaje, više puta je ukazivao resornom ministarstvu“, rekao je Stefanović.

Sve vijesti