DEMONSTRACIJE protiv samita G7, NAPETO i među liderima

Autor:

Više hiljada demonstranata protivnika skupa G7 krenulo je danas na marš dug četiri kilometra od Andaja u Francuskoj do španskog pograničnog grada Iruna.Organizatori su rekli da ne strahuju od nasilja.

0
A- A A+
Demonstarcije protic skupa G7 Foto: Tanjug/AP Photo/Bob Edme Demonstarcije protic skupa G7

  Policija je strahujući od nasilja odobrila ovaj marš koji se održava nedaleko od Bijarica gde danas stižu svetske vođe na samit Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Demonstranti su počeli marš mirno u kvartu blizu luke u Andaju. Brojne crveno, zeleno bele baskijske zastave vijorile su se iznad eklektične grupe demonstranata - od antikapitalista i ekologa do antiglobalista i simpatizera Baskije, kao i nekoliko desetina Žutih prsluka, prenosi Frans pres.

Demonstracije protiv skupa G7 Foto: Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti Demonstracije protiv skupa G7

Domaćin samita francuski predsednik Emanuel Makron uvrstio je požare u Amazoniji u vrh dnevnog reda ovog skupa.

MEĐUNARODNA KRIZA: "Naša kuća je u plamenu" (VIDEO)

Organizatori su rekli da ne strahuju od nasilja.

Francuski predsednik o Samitu...

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je nadu da će ubediti lidere G7 da se povuku iz trgovinskog rata koji već destabilizuje privredni rast širom sveta. Prema njegovim rečima, zemlje G7 moraju da ulože napore da se spreči da svetske ekonomije padnu u recesiju. "Moramo naći nove načine da pokrenemo stimulativni privredni rast", rekao je Makron na državnoj televiziji

"Važno je da pokažemo da se narod mobiliše i da se ne slaže sa svetom kakvim nam predlažu", rekla je jedna demonstranktinja, članica baskijskog antiglobalističkog udruženja Bizi.

Sinoć su izbili prvi okršaji policije i demonstranata u Irinju, blizu kampa gde je odseo deo protivnika samita G7. Demonstranti su gađali policiju raznim predmetima a ona je uzvratila suzavcem. Privedeno je 17 ljudi, četiri policajca lakše su povređena i sedam demonstranata je zadržala služba za civilnu zaštitu, javila je polilcija.

O ovome "bruji" ceo svet (FOTO)

Samit grupe sedam industrijski najrazvijenih država G7 biće "težak test za jedinstvo i solidarnost" posle godine u kojoj su lideri bogatih zemalja teško uspevali da pronađu zajednički jezik, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk uoči početka samita u francuskom mestu Bijaric.
On je novinarima rekao da su trgovinski ratovi između sedam država članica još više narušili međusobno poverenje, prenosi Rojters.
Takođe, kako je dodao, ako američki predsednik Donald Tramp bude koristio tarife kao politički instrument, to bi moglo da bude rizično za ceo svet, uključujući Evropsku uniju.

Samit G7 počinje danas, a grad Bijaric je ispražnjen uz velike mere bezbednosti. Makron je umanjio očekivanja o nalaženju jedinstvenog stava vođa te grupe.

Američki predsednik Donald Tramp je takođe došao na Samit  i pridružiće se domaćinu Makronu i vođama Britanije, Nemačke, Japana, Kanade i Italije na njihov godišnji samit, javio je AP.

Prošle godine Tramp je otišao ranije sa samita i već je iz svog predsedničkog aviona odbacio zajedničko saopštenje.

Tagovi:
Sve vijesti