Prihodi od turizma premašiće i ovog ljeta milijardu!

Autor:

To što je zbog lošeg vremena gostiju bilo manje u maju, neće uticati na konačan bilans, smatraju turistički poslenici Crne Gore.

Prihodi od turizma premašiće i ovog ljeta milijardu! Foto: MONDO

Prema riječima sekretarka Odbora udruženja turizma Privredne komore Sanje Marković,  naplata boravišne takse ove godine u kontinuitetu je bolja za više 20 odsto i u prvoj polovini godine ukupno je naplaćeno oko 2,1 milion eura, piše Pobjeda.

Ona je istakla primjetan i bolji rezultat u prijavi gostiju u objektima kolektivnog smještaja gdje je u prvih pet mjeseci prijavljeno 30 odsto više nego u prvih pet mjeseci prošle godine.

Ovako visoke stope rasta su jednim dijelom rezultat veće discipline objekata kolektivnog smještaja. I u privatnom smještaju je zabilježen rast prijave gostiju, što posebno treba da bude naglašeno u špicu ljetnje turističke sezone”, rekla je Marković Pobjedi.

Analizom rezultata u turizmu koji su ostvareni prošle godine, , smatra Marković, konstatovan je određeni napredak kada se radi o prijavi gostiju i naplati boravišne takse kao rezultat aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije koje su realizovane u prethodnom periodu. 

 Ona je objasnila da je siva ekonomija problem sa kojim se suočavaju sve zemlje, u manjem ili većem obimu, a koja negativno utiče na regularne uslove poslovanja, urušava poresku disciplinu i umanjuje visinu javnih prihoda.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da sve više ljudi shvata da im je bolje, profitabilnije, mirnije da rade u legalnoj nego u sivoj zoni.

“Spreman sam da se kladim da ćemo premašiti milijardu prihoda kao i prošle godine”, rekao je Radulović za Pobjedu.

On je dodao da su, što se tiče broja gostiju, jul i avgust limitirani mjeseci sa plus minus dva-tri odsto turista te da su bitni mjeseci koji daju taj konačni rezultat.

To su mart, april, maj pa i dio juna pa septembar, oktobar i dio novembra. Maj je bio slabiji, ali mi nijesmo omašili kada su hoteli u pitanju nego sve otvorene terase, svi lokali koji zavise od vremenskih uslova su stradali. Plaže su bukvalno bile na nulu, odnosno bile su u minusu. Ekstremno je bilo loše vrijeme”, rekao je Radulović u razgovoru za podgorički dnevnik.


Pobjeda navodi da prema podacima lokalnih turističkih organizacija koje Nacionalna turistička organizacija obrađuje svakog petka, u Crnoj Gori evidentirano je 195.955 turista, odnosno 13 odsto više.

Najviše turista boravi u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.