Đukanović: Vrijeme potvrdilo istorijski podvig

Autor:

Poslije samo 13 godina od obnove nezavisnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja Crne Gore, danas s ponosom ističemo da je vrijeme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila naša generacija,rekao je predsjednik Milo Đukanović

0
A- A A+
Milo Đukanović Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

  On je, povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, uputio najsrdačnije čestitke svim građanima Crne Gore i najbolje želje za brži ekonomski i ukupni razvoj i napredak države.

"Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih evropskih država", naveo je Đukanović.

Crna Gora je, kaže on, postala važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO alijanse, na pragu punopravnog članstva u Evropsku uniju.

"Država koja je regionalni lider u razvoju ekonomije, sve privlačnija investiciona i turistička destinacija s realnim izgledima za dinamiziranje rasta i poboljšanja kvaliteta života građana. Multietnička zajednica za primjer u širem okruženju, posvećena demokratskom i institucionalnom snaženju, vladavini prava i unapređenju ljudskih prava i sloboda, po evropskim standardima", rekao je Đukanović.

Sve ovo je, smatra on, siguran temelj i preduslov za dalji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim trendovima.

"Za novo doba trebaju nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije. Zato moramo imati obrazovni sistem koji će biti ključ za osvajanje i implementaciju novih tehnologija, za osposobljavanje društva za razvoj u eri digitalizacije", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, inovacije stvaraju i ambijent za prevazilaženje starih podjela i retrogradnog nasljeđa, u najboljem interesu današnjih, i generacija koje dolaze.

U tim procesima nužno je, ističe on, osavremenjavanje socijalne funkcije države, nužna je solidarnost koja je oduvijek krasila crnogorsko društvo.

"Ja snažno vjerujem da se respektibilna većina ljudi u Crnoj Gori, na osnovu konkretnih rezultata koje smo ostvarili u međuvremenu i etabliranja države kroz partnerstvo s najrazvijenijim zapadnim demokratijama, uvjerila da smo preuzimajući odgovornost za vlastitu budućnost prije 13 godina napravili najbolji izbor", kazao je Đukanović.

On je, čestitajući Dan nezavisnosti, poručio "Nek je vječna Crna Gora!“.

Sve vijesti