Da li biste letjeli autonomnim letećim taksijem (VIDEO)

Autor:

Lilium Džet će moći samostalno da leti brzinama do čak 300 kilometara na sat.

Da li biste letjeli autonomnim letećim taksijem (VIDEO) Foto: promo/Lilium

Vertikalno uzlijeće i slijeće, u vazduhu se kreće kao avion. Sve to radi samostalno, a ima mjesta za petoro. Ukratko to je Lilium Džet, projekat njemačkog startapa Lilium.

Želja kreatora je da ova letjelica postane taksi, koji će na brz i efikasan način prevoziti ljude između gradova. I to bez zagađenja i previše buke.

Pogon ovog modela čini 36 električnih motora smještenih u prednjim i zadnjim krilima, koji se pri polijetanju rotiraju za 90 stepeni.

Prema riječima inženjera iz Liliuma, Džet će moći da leti brzinama do čak 300 kilometara na sat, pa bi od Londona do Pariza stizala za oko sat vremena.

Izvor: YouTube/Lilium

Iako je riječ o letjelici koje može samostalno da prevozi putnike, ideja je da se u njoj nalazi osoba koja bi vodila računa o letu i bezbjednosti putnika.

Osim što treba da pređe dug put od uzlijetanja i lebdenja (a trenutno su tu) do finalnog rješenja, Lilium Džet treba da dobije i odobrenja Evropske agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i američke FAA.

Cijena ovakve taksi usluge će koštati oko 60 eura za letove udaljenosti do 20 kilometara, a Lilium prve komercijalne vožnje planira da ostvari u narednih 5-6 godina.


Sve vijesti