Prije nego što ofarbate jaja...

Autor:

U Crnoj Gori već uveliko pripremamo sve što je potrebno za farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja na Veliki petak. Evo šta treba da znate prije nego što ih ofarbate.

Prije nego što ofarbate jaja... Foto: MONDO/Stefan Stojanović

O tome kako da kupite dobra i svježa jaja smo već pisali: 

Kako da kupite dobra, svježa jaja

Kada ste ih kupili, ono što treba da imate na umu je da ne treba da barite jaja koja su bila u frižideru. Prije nego što počnete, izvadite ih barem na sat vremena da odstoje na sobnoj temperaturi, operite ih toplom vodom, pa kuvajte.

Ako vam neko jaje pukne tokom kuvanja, nemojte da ga bacite, ali nije pametno ni da ga farbate industrijskom bojom, već u lukovini. Farbanje u lukovini je najprirodnije i najzdravije, pa neće škoditi ni ako vam prođe kroz pukotinu u jaje.

Ukoliko jaja budete farbali bojama namjenjenim za to, birajte one koje imaju oznake od E100 do E180. Takođe, izbjegavajte kupovinu farbi koje se prodaju na tezgama na ulici jer mogu da budu opasne i da sadrže štetne materije.

Dobro provjerite oznake na kesicama boja jer je boja sa oznakom E102 (žuta) je nedozvoljena, E110 (narandžasta) prema propisima EU zahteva opomenu i procjenu, što znači da nije sasvim bezbjedna. Boja sa oznakom E121 (citrus crvena) je zabranjena, kao i nijanse crvene E128 i E129, dok je crvena E 122 u EU procjenjena kao rizična za zdravlje.

Sve vijesti